Odejdeme z koalice, hrozí kvůli Haškovi ODS v Brně

ČTK ČTK
2. 6. 2010 11:25
Občanským demokratům se nelíbí, že se Hašek ještě nerozhodl, jestli bude poslancem
Michal Hašek
Michal Hašek | Foto: Ondřej Besperát

Brno - Jihomoravská ODS vyvolala smírčí řízení se svým krajským koaličním partnerem ČSSD.

Vadí jí, že hejtman Michal Hašek, který byl za ČSSD zvolen do sněmovny, dosud neřekl, kterou z obou funkcí opustí. Práci hejtmana a poslance považuje ODS za neslučitelnou.

Smírčí řízení potrvá 15 dní, občanští demokraté po tu dobu nebudou chodit na zasedání rady. Když řízení skončí nezdarem, ODS opustí koalici, řekl dnes novinářům krajský předseda Jiří Kadrnka.

Hašek už dřív nepřímé výzvy ODS, ať se funkce hejtmana po úspěchu ČSSD ve sněmovních volbách vzdá, označil za nemístné vměšování do vnitřních záležitostí ČSSD.

Smírčí řízení v SMS

ODS to dnes odmítla. "Obsazení pozice hejtmana je věcí koaliční smlouvy a je v zájmu obyvatel Jihomoravského kraje, aby měla hejtmana na plný úvazek," uvedl Kadrnka. Hašek dnes na tiskové konferenci zopakoval, že své rozhodnutí, zda zůstane na kraji, nebo odejde, oznámí do konce června.

"Do této chvíle jsme tolerovali, že Hašek vedl kampaň do Poslanecké sněmovny, že věci neprobíhaly, jak měly. Máme zásadní obavu, že v dvojkolejnosti funkcí by pokračoval stávající stav, který je škodlivý," uvedl Kadrnka.

Hašek se dnes nad svoláním smírčího řízení podivil. Podle něj koaliční smlouva definuje, že v případě sporů strany nejdřív svolávají K6, tedy schůzku tří zástupců z každé strany, poté případně kluby zastupitelů. Ani jeden z těchto dvou typů schůzek ODS v souvislosti s jeho zvolením poslancem nesvolala, dodal.

Jeho náměstek a předseda jihomoravské ČSSD Václav Božek má za to, že ani smírčí řízení ODS řádně nevyvolala. Informaci údajně sociálním demokratům zaslala jen v textové zprávě.

Hašek už dříve řekl, že o svém angažmá na kraji respektive v Poslanecké sněmovně se rozhodne v červnu. Záležitost souvisí i s jeho avizovanou kandidaturou na předsedu ČSSD. Zájem kandidovat oznámil i první místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

 

Právě se děje

Další zprávy