Vláda nad jižní Moravou padla, pakt ČSSD-ODS nevydržel

Domácí Domácí
7. 6. 2010 20:55
ODS vypověděla jihomoravské ČSSD koaliční smlouvu
Poslanec nebo hejtman. Michal Hašek se měl rozhodnout, ve které funkci bude pokračovat
Poslanec nebo hejtman. Michal Hašek se měl rozhodnout, ve které funkci bude pokračovat | Foto: Ondřej Besperát

* Doplnili jsme prohlášení hejtmana Michala Haška (ČSSD)

Brno - Jihomoravská ODS se dnes rozhodla vypovědět krajskou koaliční smlouvu s ČSSD.

Důvodem prý je, že ČSSD neplnila koaliční smlouvu. Na radě, kde občanští demokraté chyběli, rozhodla o dvou bodech jinak, než se obě strany dříve domluvily.

Občanští demokraté již minulý týden oznámili, že jim vadí zdvojení funkcí hejtmana Michala Haška, který byl za ČSSD zvolen do sněmovny.

ODS proto vyvolala smírčí řízení se svým krajským koaličním partnerem ČSSD. Sociální demokraté však do něj nenominovali své nástupce, čímž podle ODS dali najevo, že nechtějí koalici zachránit.

Smírčí řízení, které strana vyvolala minulou středu, mělo původně trvat 15 dní. Krajský předseda ODS Jiří Kadrnka již předem avizoval opuštění koalice, pokud skončí řízení nezdarem.

ČSSD v pondělí večer označila postup ODS za politikaření. "ČSSD lituje postupu jihomoravské ODS, která vědomě rozbila fungující koalici bez reálné snahy o korektní a slušné jednání," uvedl hejtman Hašek.

Zprávu o pádu vlády nad jižní Moravou se prý dozvěděl krátce před tím, než měl klub ČSSD večer rozhodnout o jménech a o mandátu vyjednavačů pro smírčí řízení.

Rozhodnutí do konce měsíce

Hašek už dřív nepřímé výzvy ODS, ať se funkce hejtmana po úspěchu ČSSD ve sněmovních volbách vzdá, označil za nemístné vměšování do vnitřních záležitostí ČSSD.

ODS však jeho tvrzení odmítla. "Obsazení pozice hejtmana je věcí koaliční smlouvy a je v zájmu obyvatel Jihomoravského kraje, aby měla hejtmana na plný úvazek," uvedl tehdy Kadrnka.

Hejtman Hašek již dříve řekl, že své rozhodnutí, zda zůstane na kraji, nebo odejde, oznámí do konce června.

ODS je nyní připravena se stáhnout do opozice. V úvahu podle Kadrnky nadále připadá i možnost nové koalice, ne však pouze ve spojení s ČSSD.

Jediné, možné a správné rozhodnutí

Rozhodnutí Jihomoravské ODS později okomentoval předseda strany Petr Nečas. "Pokud pro ně spolupráce s ČSSD nebyla dále únosná, pokládám takové rozhodnutí za jediné možné a správné. Setrvávat ve spolupráci s ČSSD v Jihomoravském kraji bylo při odlišných názorech a postojích složité," napsal ve svém prohlášení.

Petr Nečas také předestřel, že ODS nebude ochotná spolupracovat do chvíle, než se Michal Hašek rozhodne pro jednu z funkcí.

"Nepředpokládám, že za tohoto stavu je možné koaliční spolupráci v Jihomoravském kraji v nejbližší době obnovit," uzavřel prohlášení předseda ODS.

 

Právě se děje

Další zprávy