Radek John: Hlasování ministrů by mělo být veřejné

Domácí ČTK Domácí, ČTK
14. 9. 2010 15:45
Dali jsme občanům manuál, jak hlásit, když po nich chce někdo úplatek
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr vnitra Radek John představil dlouho očekávanou strategii boje proti korupci, která byla hlavním tématem Věcí veřejných v předvolební kampani.

Součástí plánu je například manuál pro občany, aby věděli, jak hlásit případy korupce, návrh na zveřejňování, jak hlasovali konkrétní ministři vlády o veřejných zakázkách, nebo testování spolehlivosti úředníků.

Většina kroků je teprve na papíře, některé už ale ministerstvo vnitra zrealizovalo, pochlubil se dnes John.

Patří k nim podle něj například protikorupční manuály pro veřejnost a policii. Příručka pro občany obsahuje rady, jak se zachovat, když někdo požaduje úplatek, co si počít v případě podezření na korupci nebo jak zareagovat, když policista odmítne přijmout oznámení.

Mezi už hotová opatření ministr zařadil také vydání pokynu, aby policisté hlásili politické tlaky při vyšetřování případů.

"Zatím nepřišlo jediné oznámení," přiznal dnes John. Dodal, že buď je policie nezávislá, nebo se policisté bojí. "Není uvěřitelné, že v této zemi k tomu nedochází," řekl ministr.

K už provedeným krokům řadí také výzvu k odvolání nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké.

Kdo přijal etický kodex

V dalších etapách mají podle ministerské strategie přijít například novely zákonů.

V blízké době chce John navrhnout novelu jednacího řádu vlády, aby bylo možné zveřejnit, jak který ministr hlasoval při rozhodování o nakládání s majetkem a veřejných zakázkách.

Dalším krokem má být novela trestního řádu, aby mohla policie používat odposlechy u korupčních kauz. Úřad má také připravit etický kodex úředníka státní správy a samosprávy. "Bude zajímavé sledovat, kdo přijal etický kodex, a kdo ne," řekl k tomu John.

Do začátku dubna příštího roku má ministerstvo připravit novelu zákona o obcích a krajích a novelu zákona o svobodném přístupu k informacím. V této etapě chce také zavést zkoušky spolehlivosti, které mají testovat "korupční odolnost" úředníků. Provádět by je měli policisté.

Bude to stát půl miliardy

John vedle toho chce například účinnější vzdělávání policistů, kteří bojují s korupcí, a posílení protikorupční policie, například ve formě lepšího vybavení a školení detektivů. Ministerstvo plánuje rovněž zavést funkci policejního ombudsmana. Má jít o profesionála z policejní inspekce, na kterého se budou policisté moci obracet.

V další fázi, do konce roku 2012, pak úřad počítá s novelou zákona o kontrole veřejné správy, která by sjednotila kontrolní činnost úřadů, zákonem o lobbingu nebo novelou ústavy, která by posílila pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu. Ministerstvo chce zřídit i protikorupční akademii pro policisty.

Boj proti korupci si podle Johna vyžádá navýšení rozpočtu ministerstva vnitra. Pro protikorupční odborníky chce vládu na rok 2012 požádat o půl miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy