Pospíšil vybral nástupce Vesecké, ten ale křeslo odmítl

Veronika Lehovcová Suchá Sabina Slonková, Veronika Lehovcová Suchá
2. 9. 2010 17:35
Ministr potvrdil, že jedná s Pavlem Zemanem z Eurojustu
Jiří Pospíšil.
Jiří Pospíšil. | Foto: Reuters

Praha - Ačkoli se od voleb mluví o odvolání Renáty Vesecké z postu nejvyšší státní zástupkyně jako o hotové věci, Vesecká stále zůstává ve funkci. Důvod? Ministr Jiří Pospíšil nemůže na její místo najít nástupce.

Nejvážnější kandidát, český zástupce v Eurojustu Pavel Zeman, se podle informací Aktuálně.cz do křesle své dosavadní nadřízené Renaty Vesecké vůbec "nehrne".

"S panem Zemanem stále jednáme," potvrdil poprvé ministr Jiří Pospíšil, že Zemana s nabídkou skutečně oslovil. Jednání ovšem neprobíhají hladce a objevily se i informace, že Zeman nabídku odmítl.

To ale ministr popírá. "Nepotvrzuji, že by mi to odmítl," formuloval svou odpověď. Sám Pavel Zeman nechce jednání s ministrem jakkoli komentovat. "Trvám na tom, že se k té věci nebudu vyjadřovat. Nebráním se kontaktu s médii, ovšem situace je v tuto chvíli velmi složitá," uvedl bez dalšího.

Bradáčová vadila kolegům z ODS

Zeman zůstává, zdá se, Pospíšilovou poslední možností. Jiného kandidáta nemá. Původní ministrův záměr - jmenovat na místo Vesecké šéfku Unie státních zástupců Lenku Bradáčovou, totiž podle informací Aktuálně.cz tvrdě narazil u Pospíšilovy mateřské ODS. Straníkům vadily údajné vazby Bradáčové na politiky sociální demokracie.

Ministrovi tak tento týden vypršel jeden z termínu, do kdy chtěl změny na nejvyšším státním zastupitelství oznámit - jako deadline si vytyčil poslední srpnový den.

Renata Vesecká.
Renata Vesecká. | Foto: Ondřej Besperát

"Ano, je to tak, že jsou tam průtahy, ale nejsou to průtahy účelové. Chceme prezentovat celkovou podobu změny, včetně nástupce," uvedl Pospíšil a stanovil nový, tentokrát volnější termín, kdy se veřejnost dozví, kdo státní zástupce povede. "Doufám, že to bude v první polovině podzimu."

Změna zákona o státním zastupitelství, která by napříště šéfa žalobců vymanila ze silného vlivu exekutivy, bude následovat. "Bude to ovšem až poté, co budou hotovy pesonální změny," nastínil Pospíšil.

 

Právě se děje

Další zprávy