První den voleb: Překvapivá účast

Petr Holub
3. 6. 2006 0:00
Analýza - Největším překvapením prvního dne voleb je účast voličů, která podle odhadů přesáhla 40 procent. Komu to hraje do karet?
Komise v Předlicích
Komise v Předlicích | Foto: Ludvík Hradilek

Zájem lidí o volby na řadě míst předčil očekávání. Během prvních osmi hodin voleb si cestu do volebních místností našlo podle odhadu volebních komisařů, které oslovila agentura ČTK, přes 40 procent z více než osmi milionů oprávněných voličů.

Vyšší účast přeje stranám "menšího zla"

Čím více voličů, tím lépe pro sociální demokraty a zelené, ale tím hůře pro občanské demokraty, komunisty a lidovce.

Infobox
Autor fotografie: Reuters

Infobox

KOALIČNÍ LOS SE TOČÍ

PRŮBĚH VOLEB

"Sociálním demokratům se dlouhodobě daří udržet image strany, kterou jde volit jako nejmenší zlo," potvrzuje politolog Miroslav Mareš z Masarykovy univerzity. Strana, která se obrací na široké vrstvy zaměstnanců a penzistů, tak může při vyšší účasti spoléhat na lepší výsledek. ČSSD se ovšem nedaří udržet voliče dlouhodobě, a to bývá příčinou nečekaných propadů v méně důležitých volbách.

Na náhodné voliče především v mladém věku může ještě víc spoléhat Strana zelených. Ještě se nestačila zdiskreditovat účastí na vládě ani ve sněmovně a tak přirozeně přitahuje protestní hlasy především od bývalých voličů liberálních stran.

Komunisté v ohrožení

Vyšší účast by podle Mareše nejvíc poškodila komunisty, kteří mohou spoléhat prakticky jen na své tvrdé jádro. "KSČM obhajuje životopisy svých členů a trvá na tom, že v období minulého režimu jednali správně," míní politolog, podle kterého může Filipova strana ztratit hlasy dosavadních příznivců tím, že spolupracovala s vládní ČSSD.

Lidovci jsou pro většinu Čechů nepřijatelní tím, že jsou chápani pouze jako představitelé českého a moravského katolicismu. Ze svého ghetta se několikrát pokoušeli dostat, naposled měli podle Mareše šanci loni na jaře, kdy přispěli k pádu premiéra Grosse. O kredit morální strany však přišli, když z pragmatických důvodů vstoupili i do Paroubkovy vlády.

Volby 2006 v prostorách Poslanecké sněmovny.
Volby 2006 v prostorách Poslanecké sněmovny. | Foto: Ondřej Besperát

Omezený okruh příznivců má také ODS, i když podle květnového průzkumu agentury SC&C je sympatická mladým svými přísliby, že změní současné poměry.

Občanští demokraté přesto musejí spoléhat na uzavřené jádro voličů, které díky Václavu Klausovi získali už počátkem devadesátých let. "Tito lidé se kolem něho ještě víc semkli během sarajevských událostí a straně zůstali věrní, i když Klaus odešel. Ostatním může vadit, jak rozhodně hájí transformaci devadesátých let," shrnuje Mareš.

Letošní účast kopíruje rok 2002

Dosavadní zprávy z volebních komisí zatím kopírují údaje z voleb před čtyřmi lety. Tehdy první odpolední zprávy hlásily účast pětiny voličů a v deset hodin se hovořilo o čtyřiceti procentech. Prognózy, že volit přijdou tři čtvrtiny Čechů jako v roce 1998, však nevyšly. Sčítání hlasů ukázalo, že voličů bylo 58 procent.

Poslední letošní prognóza společnosti Factum Invenio předpovídala účast 56,5 procenta. Její ředitel Jan Herzmann odhaduje, že na tom nic významně nezmění ani dramatické televizní debaty, ani případ biolíh.

Před čtyřmi lety odhady volební účasti nevyšly, agentury předpovídaly, že přijdou dvě třetiny až tři čtvrtiny voličů. Brněnský sociolog Jaromír Volek tehdy vysvětloval překvapivě nízkou účast pěkným počasí, které odlákalo potenciální voliče do přírody.

 

Právě se děje

Další zprávy