Průmysl k politikům: Propusťte úředníky

Petr Holub
22. 6. 2006 0:01
Praha - Šéfové českého průmyslu chtějí, aby nová vláda řídila zemi podle jejich požadavků. Rádi by ovlivnili už podobu vládního programu.

Tvrdí, že když je politici poslechnou, dostane se česká ekonomika do západoevropské první ligy

Dosud žádný kabinet nemusel čelit tak silnému lobbingu a očekávání podnikatelů a ekonomických odborníků, jako ten, který se nyní politici pokoušejí složit.

Dva nejvlivnější mluvčí průmyslníků se na formování plánů nové vlády podílejí již delší dobu.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
  • ČTĚTE O PROGRAMU NOVÉ VLÁDY:
    Daně dohodnuty, ale vláda ještě ne
    Občanští demokraté, lidovci a zelení se dohodli na posledním sporném bodu programu své koalice - na daních. ODS prosadila rovnou daň u příjmů právnických a fyzických osob, a to v rozmezí 15 až 19 procent...

Prezident svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl se osobně angažoval v předvolební agitaci ODS. Přišel například Mirka Topolánka podpořit do jedné z televizních debat s Jiřím Paroubkem. Předseda Hospodářské komory Jaromír Drábek zase patří k zástupcům KDU-ČSL při jednáních o vládní koalici.

Požadavky průmyslníků

"Česká republika dohání vyspělé státy západu a nová vláda ji může přivést do první evropské ligy. Volební remízou jsme o tuto možnost nepřišli," tvrdí analytik Raiffeisen Bank Aleš Michl.

K vysokému cíli prý stačí tři kroky:

  • Státní výdaje musejí být efektivnější, což může zařídit reforma penzí a zdravotnictví.
  • Musí se zjednodušit výběr daní.
  • Je nezbytné změnit systém sociálních dávek, aby motivoval k práci, a ne naopak.

Ještě náročnější je Tomáš Sedláček z ČSOB. Podle něj můžeme třemi reformami získat výhodu v soutěži s ostatními státy Visegrádu. Obstát v globální konkurenci je možné jenom tehdy, když zlepšíme kvalitu pracovní síly.

Jaroslav Míl
Jaroslav Míl | Foto: rozhlas.cz

"Ani dnes nejsou naši zaměstnanci levnější než pracovníci v Indii nebo v Číně. Dokážou ale dělat stejně kvalifikovanou práci jako Němci za poloviční cenu. Proto doufám, že do budoucna bude naše pracovní síla co nejdražší, ale pro svou kvalitu bude stále žádaná. Podobně jako tomu je například v Dánsku," doporučuje Sedláček.

Proto je podle Sedláčka ze všeho nejdůležitější reforma vzdělání, která by umožnila získávat co nejlepší kvalifikaci.

Daně prý nejsou nejdůležitější

Představy ekonomů by mohl do vládní agendy prosadit nátlak podnikatelských svazů, které žádají převratné změny.

"Je nutné změnit systém legislativy, kde je nejméně deset tisíc norem zbytečných," vypočítává prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl. "Musí se zlepšit chod státní správy i samosprávy. Chceme změnit zákoník práce a sociální systém tak, aby se jeden člověk nebál zaměstnávat druhého a ten měl vůbec o práci zájem. To jsou základní opatření, aby se vůbec něco nastartovalo."

Jaromír Drábek
Jaromír Drábek | Foto: kdu

Průmyslníci žádají i zcela konkrétní věci. Patří mezi ně privatizace státních podniků v čele s energetickým gigantem ČEZ. Změnit se musí i nepřehledný postup při čerpání evropských fondů.

Podobný směr sleduje Hospodářská komora. "Zjednodušit legislativu pro podnikatele by znamenalo úsporu 86 miliard ročně. Chceme, aby byla přehledná pro středoškoláka," tvrdí mluvčí komory Viktorie Plívová.

Vedle změny zákoníku práce chce komora zrušit registrační pokladny a povinnost platit prvních čtrnáct dnů nemocenské zaměstnancům. "Každý podnik by měl dostat možnost, jestli chce platit nemocenskou, a přitom mít nižší odvody. Nesmí to být ale povinnost," uvedla mluvčí komory.

Infobox
Autor fotografie: eStat

Infobox

JAK CHCE REFORMOVAT VLÁDU SPOLEČNOST "EFEKTIVNÍ STÁT"

 

Současný stav:

  • Uspořádání orgánů vlády je nepřehledné a nesrozumitelné.
  • Není vždy zřejmé, kdo z členů vlády odpovídá za činnost poradního nebo koordinačního orgánu vlády.
  • V některých případech stojí v čele orgánů vlády poslanec.
  • Činnost některých orgánů vlády zajišťují ministerstva.
  • Ze složení orgánů vlády nejsou zřejmé vládní priority.

 

Co chce eStat

 

Nový premiér

  • musí stanovit jasné priority vlády. Podle nich nově uspořádá ministerstva a Úřad vlády.

Nová vláda

  • musí přijít s novým stylem vládnutí, který je založen na osobní odpovědnosti každého člena za činnost a na schopnosti spolupracovat s kolegy na společných cílech.

Nový styl vládnutí

  • Rozhodování bude víc transparentní, efektivní a rychlé, než bylo dosud. Vytvoří se reálné překážky pro růst nadměrné byrokratické zátěže.

Vláda jako síť

  • Premiér přímo řídí státního kancléře a šéfy vládních rad. Místopředsedové vlády přímo řídí pět vládních výborů, ministři kromě vlastních úřadů řídí vládní komise. Státní kancléř zajišťuje provoz Úřadu vlády a na něm i provoz vládních rad, výborů a komisí.

Hospodářská komora chce snížit odvody na sociální pojistné - k tomu je nutná reforma penzijního systému. Co největší část bruselských dotací je třeba investovat do vzdělání a výzkumu. Živnostníci by měli dostat šanci vzdělávat se celý život. "Nová vláda by u nás mohla zavést znalostní ekonomiku," předpokládá mluvčí Hospodářské komory.

Podnikatelé překvapivě nedávají do první řady svých priorit nižší daně. "Bylo by to příjemné, ale jsou důležitější věci," potvrzuje Plívová.

Polovina úředníků je zbytečných

Míl upozorňuje, že všechny úvahy o změnách jsou jenom zbytečným slohovým cvičením, dokud se nezmění práce úřadů. "To se musí udělat okamžitě. Kdyby noví ministři čekali jen šest měsíců, úředníci by je mohli přesvědčit, že všechno musí běžet ve starých kolejích," tvrdí.

Zdejší byrokracie nabyla během reforem socialistických vlád, které zřídily nové krajské úřady, přitom však nezrušily nepotřebné odbory na pražských ministerstvech. Úředníci si podle Míla zvlášť v posledních několika letech začali vymýšlet práci a obtěžovat podnikatele i běžné občany dosud nevídaným způsobem.

Efektivní stát pod patronací Topolánka

Průmyslníci doporučují, aby nová vláda použila reformní návrh, který připravila s podporou šéfa ODS Mirka Topolánka společnost eStát. Podle ní je nepotřebných až padesát procent současných úředníků. Státní instituce by měly úplně změnit styl své práce a průběžně se měnit podle úkolů, které jim uloží předseda vlády.

"Když nastoupí premiér, může otevřít náš manuál, a hned začít. Záleží už na něm, jestli bude mít odvahu uskutečnit všechno a nebo jen desetinu," říká vedoucí projektu eStát Edvard Kožušník.

K dispozici je plán na novou organizaci vlády, na předání pravomocí krajům, několik nových zákonů a dokonce i návrh na změnu ústavy. Měla by obsahovat paragraf, podle kterého občané nesmějí být obtěžováni zbytečnou byrokracií.

Odbory varují před diktátem

Na reformách chtějí spolupracovat také odbory. "Chceme ale takovou politiku, která nebude polarizovat společnost. Proto je nutné, aby vláda vedla dialog s celým spektrem občanů," upozorňuje předseda největší odborové centrály Milan Štěch, který je zároveň senátorem za ČSSD.

Milan Štěch
Milan Štěch | Foto: Aktuálně.cz

Ministři by podle odborů měli vysvětlit občanům všechna nebezpečí, která mohou dalekosáhlé úpravy sociálního státu přinést každému. Rizika je třeba podrobně popsat a z plánovaných změn vyloučit ta, která mohou ohrozit staré a nemohoucí občany, kteří si nemohou pomoci sami. "Nechceme, aby reformy byly diktátem shora," shrnuje Štěch.

Podnikatelské svazy zatím nechtějí přímo jednat se vznikající vládou, očekávají však, že dostanou možnost zasáhnout do vládního programu. "Chceme jednat o konkrétních cílech," vysvětlil za průmyslníky Míl.#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy