Proti Zemanově vládě protestovalo v Praze 150 lidí

ČTK ČTK
6. 8. 2013 21:30
Demonstrantům vadí mimo jiné personální změny, se kterými přišli noví ministři.
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Proti vládě prezidenta Miloše Zemana v úterý v Praze protestovalo přes 150 lidí. Vadí jim, že nový kabinet nemá mandát a činí kontroverzní personální změny. Akci v předvečer hlasování o důvěře kabinetu Jiřího Rusnoka uspořádal spolek Inventura demokracie. Organizátoři pak opakovaně vyzvali účastníky demonstrace k dalším občanským aktivitám.

Demonstranti přišli s transparenty jako "Ani jeden hlas vládě loutek" nebo "Miloši, rozpusť to a vládni nám". "Sněmovna by měla zítra dát prezidentovi najevo, kde jsou jeho hranice," řekla ve svém projevu Kristýna Opletalová z Inventury demokracie s tím, že způsob, jakým byla vláda jmenována, je podobným zneužitím moci, jaké prezident předvedl například při jmenování profesorů nebo velvyslanců.

Aktivisty pobouřily také personální změny, do nichž se noví ministři pustili. Zmínili například personální zmatky v Národním divadle, kdy nový ministr kultury Jiří Balvín napřed odvolal nastupujícího šéfa Zlaté kapličky Jana Buriana, aby jej po intervenci premiéra Rusnoka opětovně uvedl do funkce.

"Nekoncepčnost uskutečněných kroků hrubě narušila důvěru v odbornost a schopnost Rusnokovy vlády zklidnit rozjitřenou politickou situaci a úspěšně vládnout této zemi," myslí si Jakub Lelek z Inventury demokracie. Rusnokovu vládu pak aktivisté označili za "politický experiment neomylně řízený z Hradu".

Při středečním hlasování ve Sněmovně přislíbily Rusnokově vládě podporu Věci veřejné, ČSSD a KSČM. Podle lídra ČSSD Bohuslava Sobotky je vyslovení důvěry kabinetu nejlepší cestou k předčasným volbám. Proti jsou ODS, TOP 09 a LIDEM. Pokud Rusnokova vláda důvěru nezíská, ODS doufá, že prezident Miloš Zeman jmenuje předsedkyni Sněmovny Miroslavu Němcovou (ODS) premiérkou.

 

Právě se děje

Další zprávy