Problém s čerpáním dotací ohrozí rozpočet, varuje ČSSD

ČTK ČTK
15. 3. 2012 14:09
Vláda má letos v plánu vyčerpat z fondů EU více než 100 miliard korun
Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka
Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka | Foto: Petr Protivánek

Praha - Hrozba pozastavení vyplácení dotací z fondů Evropské unie je ostuda České republiky a vážný problém pro státní rozpočet, kraje i města.

Kvůli potížím s dotacemi možná vláda přistoupí k ještě razantnějším škrtům, než dosud avizovala.

Řekl to předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a místopředseda strany Lubomír Zaorálek.

"Může to způsobit vážné problémy letošnímu státnímu rozpočtu. Vláda si naplánovala, že letos vyčerpá z fondů EU více než 100 miliard korun. Vzhledem k tomu, že už loni byl problém s čerpáním, tak jakékoliv pozastavení zpětného proplácení znamená vážný problém pro ministerstvo financí," dodal Sobotka.

ČSSD podle něj očekává, že kvůli problémům s čerpáním fondů bude muset vláda přijít s dalšími úspornými opatřeními.

"Já jsem přesvědčen, že podvodem 21. století je způsob, jak se v této zemi čerpají evropské fondy. Tady se čerpají obrovské prostředky bez kontroly, zároveň je o tom minimum informací a nikdo o tom nechce mluvit," řekl Zaorálek.

Česko nepožádá komisi o proplacení

Vláda by podle opoziční strany měla sněmovnu informovat o situaci kolem evropských fondů a vyvodit odpovědnost za špatný stav čerpání.

Ministerstvo pro místní rozvoj ve středu potvrdilo informace o tom, že Česko nebude do června žádat Evropskou komisi (EK) o zpětné proplacení peněz, které stát vyplácí příjemcům dotací z evropských fondů.

Příjemci dotací ale podle úřadu budou dostávat peníze bez změny dál. Důvodem opatření jsou výtky EK vůči tuzemskému auditnímu a kontrolnímu systému.

 

Právě se děje

Další zprávy