Budete bez peněz, varuje EU. Posílá do Prahy svého muže

Petr Holub
14. 3. 2012 17:30
Evropská komise varuje, že od července zastaví Čechům čerpání všech dotací
Petr Nečas v Bruselu.
Petr Nečas v Bruselu. | Foto: Reuters

Praha - Evropská komise varuje, že od července zastaví Čechům čerpání všech dotací. Vážnost situace podtrhuje pražská návštěva eurokomisaře Johannese Hahna.

Politik odpovědný za dotace dorazí do Prahy příští čtvrtek, aby domluvil další postup.

Na dotaz Aktuálně.cz to potvrdil jeho mluvčí Ton van Lierop.

Nabídka komisaře Hahna

Hahn, který volal premiérovi Petru Nečasovi už minulé úterý, přiveze do Prahy dva dokumenty.

Prvním z nich bude kritický audit, kterým Evropská komise hodnotí české čerpání v uplynulých letech. Komisař také předloží premiérovi návrh, jak upravit český dotační systém, aby čerpání mohlo pokračovat.

Také existenci zmíněných dokumentů potvrdil van Lierop, o jejich obsahu však nic přesnějšího nesdělil. "Jistě pochopíte, že podklady pro setkání pana Hahna a jeho partnera nezveřejníme," odpověděl mluvčí.

Hrozbu, že budou v červenci zastaveny všechny evropské programy, potvrdil Aktuálně.cz Radek Ležatka z ministerstva financí.

"Komise nepřistoupí k pozastavení programů, pokud Česká republika splní některé kroky, o kterých jednal náměstek Miroslav Matej v Bruselu minulý pátek," upřesnil Ležatka.

Než přijde účetní dvůr

Komisař Hahn fakticky nabízí pomocnou ruku, která může Českou republiku zachránit před nejhorším.

Z celkového přídělu 800 miliard korun na léta 2007 až 2013 už Češi za evropské projekty utratili 570 miliard. Brusel ale proplatil zatím jen 130 miliard.

Hlavním důvodem je fakt, že kvůli nepořádkům při stavbě dálnic a čistíren odpadních vod, případně podpoře vzdělávání či podnikání, byly zastaveny některé dotační programy.

K tomu přistoupil loni na podzim větší problém, protože Evropský účetní dvůr kritizoval úroveň kontroly v České republice.

Při prokazatelném selhání kontroly v některé z členských zemí může Evropská unie zastavit veškeré dotace. Pokud by se tento verdikt Čechům nepodařilo odvrátit, vznikne ve státním rozpočtu díra v řádu stovek miliard.

Hahn má jako představitel komise, která je za čerpání odpovědná, přirozený zájem dotace proplatit. Proto navrhuje řešení, které může tuzemskou kontrolu zlepšit. Musí však být domluveno v nejbližších týdnech. Nejpozději do konce dubna totiž zveřejní svůj audit o českém čerpání také Evropský účetní dvůr.

Právě od lucemburských auditorů čekají experti další kritickou zprávu, která může debaty o dotacích pro Česko uzavřít s tím, že budou skutečně zastaveny. Ostří zprávy účetního dvora mohou otupit nápravná opatření, která Hahn s Nečasem dohodnou.

 

Právě se děje

Další zprávy