Příznivci Zemana opustí stínovou vládu, odpůrci nekončí

Domácí Domácí
25. 4. 2013 14:25
Zatímco Benešová či Jandák odcházejí, největší Zemanův kritik Dienstbier zůstává
Marie Benešová prosazovala Zemana na úkor Dienstbiera na prezidentský stolec. Teď končí ve stínové vládě.
Marie Benešová prosazovala Zemana na úkor Dienstbiera na prezidentský stolec. Teď končí ve stínové vládě. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Stínovou vládu ČSSD opouští Vítězslav Jandák či Marie Benešová, tedy příznivci Miloše Zemana. Naopak se do ní vrací Milan Urban jako stínový ministr průmyslu a obchodu.

Se spojením ministerstev průmyslu a dopravy tak strana nepočítá, nechce ponechat ani post ministra bez portfeje a předsedy legislativní rady. Plánuje však samostatný resort sportu a mládeže.

Urbanovo jméno figurovalo v Toskánské aféře, před čtyřmi lety se provalilo, že politici trávili dovolenou s lobbisty a podnikateli. Po politické "karanténě" je ovšem zpět.

Ze seznamu jmen, který získalo Právo, dále vyplývá, že na postu stínového ministra financí navzdory výrokům o parazitujících živnostnících zůstal Jan Mládek, píšou Novinky.cz.

Benešová opouští post mluvčí stínové vlády pro boj s korupcí, Jandák post stínového ministra kultury. Oba jsou velkými přívrženci prezidenta Miloše Zemana.

Naopak jeho největší kritik v řadách ČSSD, Jiří Dienstbier, podle Novinek ve stínové vládě zůstává, i nadále mu patří pozice ministra spravedlnosti. Zůstal také další z "nezemanovského křídla",  Lubomír Zaorálek na postu kandidáta pro šéfa diplomacie.

 

Právě se děje

Další zprávy