ČSSD dovolí své vedení. Jde o vládu i kandidátky

Martina Machová Martina Machová
12. 4. 2013 22:00
Socialisté po sjezdu pokračují v rozdělování moci ve straně
Bohuslav Sobotka a Michal Hašek na sjezdu ČSSD v Ostravě.
Bohuslav Sobotka a Michal Hašek na sjezdu ČSSD v Ostravě. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sociální demokraté sice mají zvolené své nové vedení, tečku za březnovým volebním sjezdem ovšem udělají až v sobotu.

Na jednání svého ústředního výkonného výboru (ÚVV), tedy nejvyššího stranického orgánu mezi sjezdy, dovolí deset osobností do svého širšího vedení, takzvaného předsednictva. To je po sjezdu zatím neúplné, v současnosti jej tvoří politické grémium, tedy předseda a místopředsedové, a vyslanci krajů.

Dovolovaná "desítka" je pak důležitá zejména proto, že se jejím obsazením dá upravit výsledek sjezdu co do mocenských pozic uvnitř strany.

Předsednictvo by například pravděpodobně rozhodovalo o tom, s kým a jak bude ČSSD vládnout, pokud by vyhrála následující parlamentní volby a sestavovala vládu.

Navíc nově předsednictvo rozhoduje i o tom, kdo bude za ČSSD kandidovat a může také škrtat v kandidátních listinách, které dosud patřily do výhradní kompetence krajů. Mít zde většinu je proto stále důležitější pro rozhodování i mocenské hry uvnitř ČSSD.

"Rýsuje se dohoda, ale jestli bude platit i v sobotu ráno, to jde nyní těžko odhadnout," komentuje vyjednávání mezi příznivci předsedy Bohuslava Sobotky a někdejších "haškovců", které dnes spojuje spíše než jméno jihomoravského hejtmana a druhého muže strany Michala Haška blízkost k prezidentovi Miloši Zemanovi.

Podle informací Aktuálně.cz by se mezi „desítkou" měl objevit s vysokou pravděpodobností předseda Senátu Milan Štěch, který sice již nyní je členem předsednictva z titulu své funkce, ale jen s hlasem poradním.

Téměř jisté místo v širším vedení ČSSD má i ostravská sociální demokratka Lenka Fojtíková, která na sjezdu neúspěšně kandidovala na místopředsedkyni. Oba jmenovaní pak patří do tábora Bohuslava Sobotky.

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Vlivné střední Čechy by rády získaly hned dvě místa. Jeden z nejpočetnějších regionů co do členské základny totiž, stejně jako před sjezdem, nemá žádného zástupce v nejužším vedení, a tak chce udržet alespoň pozice v tom širším.

Středočeši již získali pro „svého" Jana Hamáčka místo v čele Poslanecké sněmovny, co do stranického rozhodování je na tom ovšem jako Milan Štěch. Tedy jednání se účastní, ale nemůže hlasovat.

O post s "hlasem rozhodujícím" se nyní uchází někdejší ministr průmyslu sociálnědemokratických vlád Milan Urban a kritik exhejtmana Davida Ratha, jeho náměstek Zděněk Seidl.

Nejméně dvě místa v předsednictvu by pak měla připadnout pražským socialistům.

Nejpravděpodobnějším členem širšího vedením se podle informací Aktuálně.cz stane někdejší náměstek pražského primátora Karel Březina. Ačkoli je z pražské organizace, která patří z velké míry do "protisobotkovského" tábora, se Sobotkou jej váže přátelství.

Druhé jméno, které vyjednavači nejčastěji zmiňují, je předseda zastupitelského klubu na pražském magistrátu Petr Dolínek.  V kuloárech se pak spekuluje, že by Praha mohla získat i třetí post v předsednictvu. „Není to ale součást dohody," tvrdí jeden z jejích dojednávačů blízký Michalu Haškovi.

Svůj podíl na rozhodování o stranických záležitostech by si dále měl vybrat Jihočeský kraj, jehož šéf Jiří Zimola odstoupil na sjezdu z klání o místopředsedy, a uvolnil tak hlasy delegátů ve prospěch svého plzeňského souputníka Milana Chovance. Za něj je nyní ve hře poslankyně Vlasta Bohdalová.

V dohodách o obsazení předsednictva pak figuruje i jméno jihomoravského poslance Jiřího Petrů.

Podle skutečného obsazení předsednictva se pak bude odvíjet další krok, který socialisty po sjezdu ještě čeká. Je jím obměna stínové vlády, kterou již avizoval předseda Bohuslav Sobotka. Na podobě předsednictva záleží, do jaké míry bude moci být odvážný a svébytný ve výběru kandidátů na ministra či zda bude muset výrazněji přihlédnout k požadavkům regionů. 

 

Právě se děje

Další zprávy