Přiznání komunistů: Dienstbiera bychom podpořili

Martina Macková
27. 2. 2008 14:20
Řekl to šéf KSČM Filip online
Šéf KSČM Vojtěch Filip
Šéf KSČM Vojtěch Filip | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Pokud by sociální demokraté a zelení netrvali na Janu Švejnarovi, mohl se prezidentem stát někdejší diplomat Jiří Dienstbier - nikoli Václav Klaus.

Předseda komunistů Vojtěch Filip, který ve středu od deváté hodiny ranní odpovídal online na otázky čtenářů Aktuálně.cz, v rozhovoru řekl, že právě Dienstbiera by jeho strana podržela.

"Kdyby se ČSSD nevzdala Jiřího Dienstbiera, tak ho KSČM podporovala ve všech třech kolech volby," řekl. A proč tedy sami nominovali europoslankyni Janu Bobošíkovou? "Navrhli jsme Janu Bobošíkovou proto, že je českou političkou pravého středu a v současném rozložení politických sil (po parlamentích a senátních volbách 2006) je evidentní, že úspěch mohl mít pravicový politik nebo politik, který obsáhne zleva až do pravého středu."

Filip v rozhovoru dále - jen pár dní po 60. výročí komunistického puče - vysvětlil, proč se KSČM nehodlá přejmenovat. "Jsme toho názoru, že je poctivější vůči občanům pracovat pod původním názvem, s moderním programem, a tak se ucházet o znovunalezení autority ve společnosti." A dále: "Nepřipadáme si fosilní, doporučuji vám seznámit se s naším politickým programem a v něm poznáte ten opravdový rozdíl mezi programem KSČM jako moderní komunistické strany 21. století a deformacemi stalinismu, kteréjsme odsoudili."

V rozhovoru si dále můžete přečíst, jak to bylo s hádkou s Jiřím Paroubkem a jak Filip zpíval Karla Kryla.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Přečtěte si celý online rozhovor:
Nejsme B tým ČSSD, řekl živě Filip
 

Právě se děje

Další zprávy