Přijetí eura podle ODS: teoreticky v roce 2015

Domácí Domácí
31. 1. 2010 13:44
Česko přijme euro jen v případě,že to pro něj bude výhodné, říká Martin Kocourek z ODS

Praha -  „Euro bychom tak mohli přijmout k 1.1.2015, ale pouze tehdy, bude-li to pro Česko výhodné," prohlásil v diskusním pořadu TV Prima ekonomický expert ODS Martin Kocourek. Zdůraznil však, že pro ODS přijetí eura není prioritou. „Euro nás nezachrání," řekl Kocourek, který hovořil především o rozpočtové kázni a snižování výdajů státu.

"Náš plán je takový, že chceme co nejdříve ozdravit dlouhodobě veřejné finance, to nám vytvoří prostor pro to, abychom se mohli svobodně rozhodnout, zda a kdy do eurozóny přistoupit," prohlásil Kocourek, podle kterého má v současné době eurozóna velké problémy s rozpočtovou disciplínou.

Jeho oponent v diskusi Bohuslav Sobotka uvedl, že euro je nutné přijmout co nejdříve - například kvůli přilákání zahraničních investorů. Termín zavedení eura vidí Sobotka na roky 2015 až 2016.

O termínu přijetí eura hovořil na včerejším jednání širšího vedení ČSSD předseda strany Jiří Paroubek. Podle něj by Česko mohlo evropskou měnu přijmout nejpozději do roku 2016. „Česká republika by mohla vstoupit do evropské měnové unie v roce 2015 nebo 2016. Může to být i dříve, pokud dojde k hospodářskému oživení," řekl podle agentury ČTK Paroubek.

Podle ministra financí Eduarda Janoty může Česká republika euro přijmout nejdříve mezi lety 2016 až 2017 - to ale pouze v případě, že se podaří Česku plnit kritéria pro přijetí, mezi která patří schodek státního rozpočtu maximálně ve výši tří procent.

Bohuslav Sobotka a Martin Kocourek v dnešním diskusním televizním pořadu debatovali především o tom, jak snížit deficit státního rozpočtu. Sobotka chce zvyšovat příjmy rozpočtu vyššími daněmi a odvody.

"Pokud získáme důvěru ve volbách, budeme v dalších letech schodek státního rozpočtu snižovat tak, aby byl v roce 2013 nižší, než 3% HDP. Také proto jsou naše současné návrhy zákonů předloženy jako zcela rozpočtově vyrovnané, spolu s výdaji navrhujeme také adekvátně zvýšit příjmy státu," napsal Sobotka před několika dny ve svém blogu na Aktuálně.cz.

Kocourek navrhuje zákon o rozpočtové kázni, který by měl státu bránit v přehnaném utrácení a zadlužování. Za podstatnou považuje Kocourek „revizi sociálních výdajů", ale také penzijní a zdravotnickou reformu. ODS tvrdí, že schodek rozpočtu by se mohl dostat v roce 2012 pod tři procenta.

ČSSD a ODS chtějí též provést audity na úřadech, čímž by se mělo ušetřit na nákladech na provoz..






 

 

Právě se děje

Další zprávy