Brusel v tajné zprávě varuje: Řecko táhne EU do hlubin

Ekonomika Ekonomika
25. 1. 2010 11:50
Z tajného dokumentu vyplývají nová znepokojující fakta o situaci Řecka
Řecký premiér George Papandreou
Řecký premiér George Papandreou | Foto: Reuters

Brusel - Řecké problémy s potápějícími se státními financemi začínají přerůstat přes hlavu Bruselu. Evropská komise v tajné zprávě, z níž citoval německý týdeník Der Spiegel, poprvé přiznává, že rozpočtový schodek Řecka už ohrožuje euro a celou eurozónu.

O tajném dokumentu, který unikl do médií, informoval internetový server Euobserver.

"Kombinace ztráty konkurenceschopnosti a růstu státního dluhu je v tomto kontextu zneklidňující," cituje z dokumentu. Podle Evropské komise přitom může vývoj v Řecku a růst rozdílů mezi zeměmi eurozóny "oslabit důvěru v euro a ohrozit soudržnost měnové unie".

Řecko se eura drží

Již v minulých dnech se objevily některé úvahy analytiků, že by Řecko, které stojí nebezpečně blízko státního bankrotu, mohlo eurozónu opustit. To ale řecká vláda odmítá.

Kritické hlasy, které se na adresu řecké ekonomiky snášejí, jsou stále hlasitější a je jich čím dál více. Nejostřeji zatím vystupují představitelé Evropské centrální banky. Podle jejího šéfa Jeana-Clauda Tricheta již nikdy nesmějí být přijaty rozpočtové plány, které neodrážejí realitu. "Ti, kteří nectí pravidla, se chovají nezodpovědně, nesolidárně, a ničí tak euro," uvedl zase hlavní ekonom ECB Jürgen Stark.

Foto: Aktuálně.cz
Ekonom Pavel Kohout ve svém blogu na Aktuálně.cz mapuje, co se děje v Řecku:
 Řecko, euro a krotitelé dluhů
Řecká finanční tragédie
Řecká finanční tragédie II.

Evropská unie v současnosti nehodlá Řecku finančně pomoci, přestože některá média uváděla opak. Finanční injekci ale odmítají i sami Řekové. "S rozpočtovými problémy si poradíme sami. Nikoho nežádáme o finanční podporu a nečekáme žádnou pomoc ze zahraničí," řekl řecký ministr financí Jorgos Papakonstantinu.

Loňský rozpočtový deficit Řecka by měl podle odhadů dosáhnout 12,7 procenta hrubého domácího produktu. To je výrazně víc, než s čím původně tamní vláda počítala, a mnohonásobně víc, než je tříprocentní kritérium Evropské unie. Přes normu ve výši 60 procent bude i vládní dluh, jehož výše se očekává pro loňský rok na úrovni 113 procent HDP.

 

Právě se děje

Další zprávy