Prezidenti V4: Spolu proti vízům s USA

ČTK, dom
16. 9. 2006 14:15
Lány - Ani silné státy nemají právo porušovat pravidla Evropské unie, shodli se na dvoudenním zasedání prezidenti zemí takzvané Visegrádské čtyřky.

"V Unii musí platit naprostá rovnost. A pokud jsou nějaká závazná pravidla, pak je musí plnit všichni bez rozdílu. Silné státy nesmějí zneužívat svého postavení, jak se tomu mnohdy děje," řekl na tiskové konferenci na závěr summitu polský prezident Lech Kaczyński.

Hledejme společné zájmy

Dodal, že je třeba v Unii ve všech otázkách, u nichž je to možné, postupovat společně. "Hlas čtyř je silnější a musí tak zaznít," řekl polský prezident. Hlavy států se shodly na tom, že je proto nutná lepší koordinace.

Václav Klaus obhajoval existenci Visegrádské skupiny jako vhodné platformy pro hledání společných zájmů, které může čtveřice států prosazovat. "A po tomto dvoudenním jednání máme všichni čtyři pocit, že to není prázdná podmnožina," dodal český prezident, který pozval své protějšky ze Slovenska, Maďarska a Polska do Slaného a následně do Lán.

Dohodli se tak například, že by bylo dobré postupovat společně v otázce odstranění vízové povinnosti při cestách do Spojených států.

Již včera prezidenti vytyčili okruhy, kde by čtveřice středoevropských států měla postupovat společně.

"Názor je jednotný. Všichni čtyři prezidenti zdůraznili Schengen jako naprostou prioritu a jistý pocit diskriminace, pokud by to bylo oddalováno. To je unisono pocit všech čtyř zemí," shrnul názor "čtyřky" na aktuální problémy s rozšířením schengenského systému Klaus.

Kromě společného jednání došlo i na bilaterální schůzky, například mezi českým a polským prezidentem. "Tématem rozhovoru byla vnitropolitická situace v našich zemích," uvedl Klaus.

Český prezident pak v rozhovoru pro Českou televizi hodnotil celou schůzku velmi pozitivně. Nicméně přiznal, že existují mezi partnery protichůdné názory na některé problémy. "Je patrné, že obě velké strany v Maďarsku podporují projekt evropské ústavní smlouvy, zatímco na Slovensku je to předmět řady diskusí. A u nás se taky najde také dost kritiků tohoto dokumentu a nemusím to být jen já, kdo se proti němu staví," řekl Klaus.

Ve Slaném přichystali veselici

Včera dopoledne si Václav Klaus, Ivan Gašparovič, Lech Kaczyński a László Sólyom na slánském Masarykově náměstí užívali atmosféru lidové veselice.

Nechyběla hudba, rožněný býk i stánky košíkářů, kovářů nebo dráteníků.

"Máme všichni zájem, aby přátelské vztahy našich čtyř středoevropských zemí, které v této chvíli nepochybně existují, dostaly další impulz. Děkujeme za milé přivítání," promlouval k několika desítkám shromážděných lidí Klaus.

"Když jsem přijížděl v minulosti do Čech, vždy jsem si tady připadal jako doma. A také nyní, když vítáte zahraniční hosty, připadám si jako doma," poznamenal slovenský prezident Gašparovič.

  • Visegrádská čtyřka bude mít větší rozpočet

Na náměstí vítali prezidenty především žáci místních škol. Děti zpívaly písně a čtveřice holčiček v krojích prezidentům na uvítanou nabídla také tradiční chléb se solí.

Zámek v Lánech
Zámek v Lánech | Foto: www.czechtourism.cz

Visegrádskou skupinu vytvořily v roce 1991 z popudu tehdejšího československého prezidenta Václava Havla Maďarsko, Polsko a Československo. Po jeho rozdělení v roce 1993 se visegrádská trojka změnila na čtyřku.

 

Právě se děje

Další zprávy