Prezident je stále nejoblíbenější

ČTK, ven
23. 12. 2005 13:37
Praha - Nejdůvěryhodnějším českým politikem byl i v prosinci prezident Václav Klaus.

Vyplývá to z výzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění, kterého se účastnilo bezmála jedenáct set lidí starších 15 let.

Počet lidí, kteří mu důvěřují, zůstal na listopadových 69 procentech. Vláda si oproti minulému měsíci polepšila o jedno procento - důvěřuje jí 43 procent Čechů. Přestože se už čtyři měsíce důvěryhodnost kabinetu pohybuje na téměř stejné úrovni, je podle CVVM poměrně vysoká.

S politikou jsou lidé stále spíše nespokojení

Míra důvěry ve vládu výrazně stoupala od jara, kdy se stal premiérem Jiří Paroubek.

Neprojevila se ale v tom, jak vnímají lidé politiku jako celek. Nespokojena je s politickou situací přibližně polovina občanů a bezmála třetina se necítí ani spokojena, ani nespokojena. Spokojenost vyjádřilo v průzkumu pouze 17 procent dotázaných, což je však o tři procenta více než v listopadu. Spokojenost se současnou politickou situací vyjadřují častěji studenti, lidé pracující ve vedoucích funkcích, mladí lidé do 29 let, lidé, kteří považují svou životní úroveň za dobrou, občané s vyššími příjmy a voliči ČSSD.

Nespokojení jsou naopak častěji voliči KSČM, lidé, kteří by nešli k volbám, občané starší 30 let, lidé považující svou životní úroveň za špatnou, nezaměstnaní, důchodci a dělníci.

Parlamentu a Senátu lidé nedůvěřují, zastupitelstvím ano

Tradičně nejméně důvěryhodné se českým občanům jevily obě komory českého parlamentu. Poslanecké sněmovně vyjádřilo důvěru 27 procent dotázaných a v porovnání s listopadem si tak dolní komora o tři procenta polepšila. Důvěra občanů v Senát klesla o jedno procento na 22 procent.

Stabilní je podíl lidí důvěřujících krajským a obecním zastupitelstvům. V prvním případě to je 43 procent respondentů, ve druhém 63 procent dotázaných.

Ombudsman, Ústavní soud, NKÚ - stabilní úroveň důvěry

Důvěra občanů v ombudsmana stoupla od června o čtyři body na 57 procent, další necelá čtvrtina oslovených podle svých slov veřejnému ochránci práv nedůvěřuje. Přibližně pětina dotázaných nedokázala na tuto otázku odpovědět.

Naopak mírně poklesl počet lidí, kteří důvěřují Ústavnímu soudu - z červnových 54 procent na 50 procent. Nedůvěru k této instituci má asi třetina Čechů, necelá pětina svůj názor nedokázala vyjádřit.

Nejvyššímu kontrolnímu úřadu pak důvěřuje 55 procent respondentů, opačně se vyjádřilo 24 procent dotázaných. Poměr lidí, kteří instituci důvěřují a nedůvěřují, je již několik let poměrně stabilní.

 

Právě se děje

Další zprávy