Premiér a ministryně Kovářová jsou v otevřeném sporu

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
17. 8. 2009 12:27
Fischer zkritizoval ministryni v dopise, ona odpověděla stejně
Jediný sporný prvek v úřednickém kabinetu - ministryně spravedlnosti
Jediný sporný prvek v úřednickém kabinetu - ministryně spravedlnosti | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Byla jedinou stranickou kandidátkou na ministerský post, kterou premiér Jan Fischer ve svém úředickém kabinetu nechtěl. Nesoulad mezi šéfem úřednického kabinetu a ministryní spravedlnosti Danielou Kovářovou přerůstá po sto dnech fungování vlády do otevřeného konfliktu - vyměňují si dopisy, jejichž razantní slovník je víc než neobvyklý.

Kovářová nyní žádá premiéra o schůzku.

Fischer zkritizoval na začátku srpna šéfku resortu justice za to, že její kroky na ministerstvu překračují mandát úřednického ministra.

Vadily mu zejména velké personální změny, které Kovářová udělala, včetně odvolání náměstka pro legislativu z řad zelených Františka Korbela a jeho pravé ruky Dany Prudíkové. Premiérovi vadí podle něj překotná snaha zrušit pobočky olomouckého vrchního státního zastupitelství v Brně a Ostravě.

Proč měníte postoje, pane premiére?

"O všech zásadních krocích, včetně personálních a a komplexní problematiky rušení poboček, jsem Vás informovala předem, Vy jste proti mému postupu nic nenamítal a mé vysvětlení jste vždy akcepotval," hájí v odpovědi Ficherovi Kovářová s tím, že ji překvapuje, změna premiérova postoje.

Podle ní má úřednická vláda mandát i k důležitým krokům. Kovářová se zaštiťuje i slovy prezidenta Václava Klause.

"Považuji naši vládu slovy prezidenta Klause, který tuto vládu jmenoval, nikoli za letní, ale za plnohodnotnou, vedoucí tento stát do mimořádných voleb, navíc s mandátem více než dostatečným."

Svá slova Kovářová podložila i skutky. Dnes na doporučení svého ekonomického náměstka odvolala další úřednici - ředitelku odboru správy úřadu.

Kritice ministryně neušel ani fakt, že obsah premiérova dopisu unikl do médií dříve než se s ním mohl sama seznámit.

"Tento způsob komunikace mezi členy vlády, mezi mužem a ženou v jednom týmu, nepokládám právě za gentlemanský a přínosný," uvedla Kovářová.

I svoji odpověď zveřejnila ministryně na internetových stránkých úřadu.  

 

Právě se děje

Další zprávy