Kompromis: Spravedlnost vede žena, již Fischer nechtěl

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
11. 5. 2009 20:34
Na spravedlnosti usedla dosavadní šéfka Justiční akademie
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Překvapení. To byl pocit, který zavládl v odborné veřejnosti, když se dozvěděla jméno nové ministryně spravedlnosti Daniely Kovářové.

Čekali spíše jméno některého z náměstků, mluvilo se i o renomovaném advokátovi Aleši Pejchalovi, kterého prezident Václav Klaus už několikrát navrhoval na post ústavního soudce.

ODS ale do funkce - přes počáteční nevoli premiéra Jana Fischera - prosadila dosavadní ředitelku Justiční akademie Danielu Kovářovou, která dříve působila jako advokátka v Plzni a pak organizovala vzdělávání koncipientů a advokátů v České advokátní komoře.

Výhoda Kovářové? Kontakty

Právě kontakty ve všech oblastech justice jsou možná hlavní devizou, kterou může Kolářová nabídnout.

"Během své dvacetileté praxe jsem spolupracovala prakticky se všemi špičkami justice, ať již jde o soudy, státní zastupitelství, advokacii či jiné profesní stavy," řekla Aktuálně.cz sama nová ministryně.

Podle prezidenta soudcovské unie Tomáše Lichovníka může Kovářové pomoci, že se na justici umí podívat z úhlů různých zájmových nebo profesních skupin. "Působila dlouho v praxi jako advokátka, v akademii poznala i justici. Znám ji dobře."

Požadavky nemáme, to by bylo na dlouho...

Na co by se měla nová ministryně v úřadu soustředit, nechce upřesnit. "To je čistě politická věc. Netroufám si odhadnout, na co se zaměří," říká Lichovník s tím, že soudce trápí spíš problémy, které by mohl vyřešit ministr s čtyřletým funkčním obdobím před sebou - třeba posílení nezávislosti soudů.

Ani advokátní komora nemá pro novou ministryni konkrétní "úkoly".

"Věci jsou v běhu. Například novelu zákona o advokacii čeká ve sněmovně už třetí čtení," říká mluvčí České advokátní komory Iva Chaloupková. "Paní ministryně určitě zúročí i zkušenosti, které nasbírala u nás," usmívá se.

Kromě odborných článků je Kovářová autorkou knihy povídek v žánru sci-fi s názvem Minutové povídky. Vydala je loni pod pseudonymem Ida Sebastiany, což je jméno italské babičky nové ministryně.

Její profil na stránkách sdružení přátel sci-fi média bohatě využila. Kovářová se v něm označila za všehoschopnou čarodějnici a mezi koníčky zařadila kromě jiného i sex.

Po její nominaci byl profil upraven do "politicky korektní" verze.

 

Právě se děje

Další zprávy