Přehodnotí Obama radar? Někteří politici věří, že ano

Michal Pavec
5. 11. 2008 12:15
Většina českých politiků ale změny neočekává
Přinese Obama změnu i Čechům? Tuzemští politici to spíše neočekávají
Přinese Obama změnu i Čechům? Tuzemští politici to spíše neočekávají | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Naděje, střízlivá očekávání a žádné velké překvapení. To jsou první reakce českých politiků na zvolení Baracka Obamy americkým prezidentem.

Sociální demokraté či rebelující zelená poslankyně Olga Zubová si od volby slibují, že úspěšný demokratický kandidát může vzhledem ke světové finanční krizi přehodnotit případnou výstavbu americké radarové základny v Brdech.

Předseda zelených Martin Bursík zase věří, že vítězství Baracka Obamy je velkou nadějí pro světové životní prostředí.

Zejména zástupci Topolánkova kabinetu za ODS ale od Baracka Obamy zásadní změny v zahraniční politice neočekávají a jsou zvědaví, jak se nový šéf americké administrativy popere s decimující finanční krizí.

"Barack Obama vyvolal ve své volební kampani řadu očekávání, jak co se týká řešení domácích, tak světových problémů. Celý svět nyní bude s napětím sledovat, jak své sliby splní," uvedl po volbě český premiér Mirek Topolánek.

Výsledek hlasování není pro předsedu vlády velkým překvapením a neočekává, že dosazení Obamy do Bílého domu na vztazích obou zemí něco změní.

Mirek Topolánek je zvědavý, jak si Barack Obama poradí s řešením ekonomické krize
Mirek Topolánek je zvědavý, jak si Barack Obama poradí s řešením ekonomické krize | Foto: Ludvík Hradilek

Nemyslí si to ani prezident Václav Klaus, který budoucí americké hlavě státu poslal blahopřejný telegram. Zdůraznil v něm především pevné spojenectví obou zemí a těší se, že Obamu brzy přivítá v Praze.

"Nezapomínáme na to, že Spojené státy přispěly ke vzniku našeho moderního státu, jehož devadesáté výročí jsme letos slavili. V nedávné době jsme vzájemné vztahy prohloubili vytvořením spojenectví obou našich států v rámci NATO," vzkázal Obamovi Klaus.

ČSSD a Zubová: Obama může přehodnotit radar

Zatímco český předseda vlády a prezident se ve svých vyjádřeních omezili na blahopřání, střízlivá očekávání a zdůraznění vzájemných vazeb, opoziční ČSSD neskrývá nad výběrem amerických občanů velkou spokojenost.

"Jde v mnoha ohledech o historickou volbu a naději nejen pro USA, ale pro celý svět. Amerika ukázala, že je schopná hluboké sebereflexe a zásadní změny. Upřímně americkému lidu blahopřejeme," vzkázal předseda strany Jiří Paroubek.

Sociální demokraté také opatrně doufají, že přišel čas pro revizi americké zahraniční politiky. Zejména ve vztahu k plánované výstavbě amerického radaru v Brdech, ačkoliv Barack Obama už dříve naznačil, že ji podporuje.

Zahraniční expert ČSSD Jan Hamáček
Zahraniční expert ČSSD Jan Hamáček | Foto: Poslanecká sněmovna

"Těžko odhadovat, co bude následovat. Nový prezident minimálně provede zásadní revizi kroků Bushovy administrativy, která v bezpečnostní politice postupovala na hodně široké frontě," myslí si poslanec a zahraniční expert ČSSD Jan Hamáček.

Obamu k tomu podle Hamáčka může donutit i pokračující finanční krize a nutnost omezit některé výdaje.

"Rozpočet ve výši 711 miliard na americkou bezpečnostní politiku bude jen obtížně udržitelný. Dojde ke stanovení priorit v zahraniční politice a radarová základna v Česku nemusí být jednou z nich," řekl Aktuálně.cz Hamáček.

V přehodnocení aktivit Spojených států v zahraničí vzhledem k finanční krizi doufá i poslankyně Strany zelených Olga Zubová, která se navzdory záměrům vládní koalice dlouhodobě staví proti výstavbě radarové základny.

"Očekávám změnu v zahraniční politice USA a vzhledem k finanční krizi by Obama mohl přehodnotit i otázku výstavbu radarové základny," věří Zubová.

Ke změně nedojde, míní ODS a KSČM

O hodně skeptičtěji ale vidí naděje v této oblasti komunisté, kteří se proti radaru také dlouhodobě vymezují. Velkou změnu od Obamovy administrativy neočekávají.

"Naše očekávání jsou velmi střízlivá. S vysokou pravděpodobností nedojde k přehodnocení amerického pohledu na radar ani k ukončení válek v Iráku a Afghánistánu, které Spojené státy vedou," myslí si předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

Podle něj chtěli Američané především změnu a při volbě vyjádřili nespokojenost s kroky republikánů a politikou dosavadní hlavy státu George Bushe.

"Je dobře, že po obdobích, kdy byla americká společnost velmi rasistická, si zvolila prvního afroamerického prezidenta. Může to ale také znamenat, že byli Američané na politiku George Bushe natolik naštvaní, že zvolili Obamu," myslí si Kováčik.

Ministr zemědělství Petr Gandalovič z ODS se pak domnívá, že Spojené státy volily především racionálně, s ohledem na tíživou finanční situaci země.

"Domnívám se, že na výsledek voleb měla vliv především ekonomická krize. Američané ve volbách cítili jako důležitější téma peněženku než bezpečnost," uvedl pro Aktuálně.cz Gandalovič.

"Jsem přesvědčen, že základní strategická linie americké zahraniční politiky a vztahy se spojenci se měnit nebudou, ostatně tak tomu bylo vždycky. Zároveň předpokládám, že USA i ostatní země brzy vyřeší světovou finanční krizi," doplnil svého stranického kolegu předseda senátu Přemysl Sobotka.

Velké změny v zahraniční politice Spojených států neočekává ani ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS).

 

Právě se děje

Další zprávy