Předseda Senátu kritizuje Klause a tajnou dohodu

Domácí ČTK Domácí, ČTK
22. 12. 2010 14:49
Zveřejněte dohodu, která zachránila vládu, vyzval Milan Štěch
Milan Štěch.
Milan Štěch. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Jeden z nejvyšších ústavních činitelů, předseda Senátu Milan Štěch, vyzval prezidenta a lídry tří stran koaliční vlády, aby zveřejnili dohodu, kterou uzavřeli v úterý na hradě a která pomohla vládě přežít ve sněmovně hlasování o nedůvěře.

"Chci dát výzvu účastníkům včerejšího (úterního) jednání na Pražském hradě, aby neprodleně zveřejnili dohodu a závěry z tohoto jednání, pokud skutečně takový materiál existuje," prohlásil Štěch.

Politik, který se stal předsedou horní komory v barvách sociální demokracie, řekl, že jeho výzva je v zájmu důvěry občanů v politickou scénu. Právě sociální demokraté hlasování o nedůvěře kabinetu vyvolali.

Koalice a prezident dohodu tají, řekli jen, že je není na papíře a že její dodržení garantuje autorita prezidenta republiky.  Už včera však pronikly na veřejnost informace, že součástí dohody je odstoupení policejního prezidenta. A to se hned den poté stalo.

Oldřich Martinů opustil své místo na nátlak koaličních Věcí veřejných, které před hlasováním hrozily tím, že se proti vyslovení nedůvěry aktivně nepostaví. Po zmíněné schůzce na Hradě svůj postoj změnily.   

Předseda Senátu se pozastavil i nad rolí prezidenta. "On se vlastně stal jakýmsi čtvrtým členem koalice, aspoň pro tento okamžik," uvedl Štěch.

Klaus svůj vstup do jednání zdůvodnil tím, že se ho týkají rozepře ve vládní koalici, kvůli nimž by mohl padnout Nečasův kabinet, který si stanovil za cíl provést v Česku potřebné reformy.

Podle Štěcha by se Klaus měl zasadit o důsledné vyšetření korupční kauzy spojené se Státním fondem životního prostředí, která rozpory a krizi ve vldání koalici odstartovala.

 

Právě se děje

Další zprávy