Předsedou ODS je znovu Fiala. Udženija neuspěla, místopředsedou je Stanjura

Radek Bartoníček Tomáš Klézl ČTK Radek Bartoníček, Tomáš Klézl, ČTK
Aktualizováno 18. 1. 2020 23:32
Po dopoledním zvolení Petra Fialy předsedou ODS se občanští demokraté snažili několik hodin marně najít jeho prvního místopředsedu. Kandidátka na toto místo Alexandra Udženija totiž nebyla zvolena. Nakonec se statutárním zástupcem staronového předsedy Fialy stal s 322 hlasy šéf poslanců Zbyněk Stanjura. Řadovými místopředsedy jsou Alexandr Vondra, Miloš Vystrčil, Martin Kupka a Martin Baxa.

Kongres ODS, od kterého mnozí očekávali klidný průběh, se během sobotního odpoledne zkomplikoval a v zákulisí byly cítit emoce. Delegáti sice jednoznačně zvolili předsedou Petra Fialu, jenže potom nastalo pro mnohé velké překvapení - kandidátka na první místopředsedkyni Alexandra Udženija dostala málo hlasů. Jen 217 z 434 platných.

Své místo neobhájila, což naštvalo spoustu delegátů z Prahy, protože právě oni ji na toto místo nejvíce prosazovali. "Je to podraz od některých regionů. Aniž by to dopředu avizovaly, tak se rozhodly ji nezvolit," řekl jeden z delegátů, který si nepřál být jmenovaný. Podobně zklamaná byla také sama Udženija, byť tvrdila, že s něčím takovým musí politik počítat. Slíbila, že bude dál pro ODS pracovat.

"Tohle patří k politickému životu, přeji nástupci, aby byl po boku Petra Fialy a ostatních tak loajální, jako jsem byla já," uvedla.

Jejím nezvolením se ale začal průběh kongresu protahovat, protože předseda Fiala a zástupci regionů desítky minut hledali jiného kandidáta na prvního místopředsedu. Když nakonec Fiala oznámil, že by si přál na toto místo předsedu poslaneckého klubu Zbyňka Stanjuru, vypadalo to, že komplikace končí.

"Musíme se z této situace nějak dostat, jsem si vědom odpovědnosti k ODS, proto jsem na základě domluvy svolal jednání předsedů regionů a radili jsme se, jaké by bylo nejlepší východisko. Na základě této debaty navrhuji Zbyňka Stanjura. Je výraznou osobností ODS, rozhodně je jednou z nejvýraznějších osobností Poslanecké sněmovny. Je to člověk, jehož názory známe, o jeho názory se můžeme opřít, je zakládající člen ODS a jsem plně přesvědčen, že by byl dobrým prvním místopředsedou ODS," vysvětloval Fiala.

Jenže vzápětí se ukázalo, že na toto místo číslo dvě ve straně budou kandidovat ještě dva lidé - starosta Řeporyjí Pavel Novotný a radní jedné z pražských městských částí  Marie Kubíková. Další navržený na toto místo, Alexandr Vondra, opětovně kandidaturu odmítl. "Prvním místopředsedou by měl být Zbyněk Stanjura, jestliže ho navrhl sám předseda Petr Fiala," vysvětlil.

Stanjura nakonec místo prvního místopředsedy opravdu získal. "Tyto volby vyhrajeme!" oznámil hlasitě delegátům po zvolení. Pavel Novotný dostal 65 hlasů a Marie Kubíková 69.

Funkce řadových místopředsedů pohodlně obhájili senátor Miloš Vystrčil a poslanci Martin Kupka a Martin Baxa. Končícího Evžena Tošenovského nahradil jiný europoslanec Alexandr Vondra, který dostal nejvyšší počet hlasů. Nechali za sebou Novotného a Kubíkovou.

Fiala přirovnal Babiše k Husákovi

Do doby "tahanic" ohledně prvního místopředsedy probíhal kongres poklidně. Petr Fiala byl zvolen velkým počtem hlasů, za které vděčně děkoval. 

"Dámy a pánové, moc vám děkuji. Já jsem si dobře všiml toho čísla a nesmírně si toho vážím. A vážím si toho o to více, že je to po šesti letech, co jsem předsedou ODS. Je to pro mě velká čest a obrovský závazek, mohu vám slíbit jediné. Příští volební kongres bude ODS pořádat jako silná vládní strana," prohlásil po svém zvolení Fiala za velkého aplausu přítomných.

Hned vzápětí před novináři ujišťoval, že tomuto slibu věří, stejně jako věří ve volební úspěch ODS. "Myslím, že jsme na začátku cesty, která přinese změnu politiky v České republice," řekl.  

Fiala na kongresu ODS vystoupil s proslovem, který členové strany několikrát přerušili dlouhým potleskem. Ostře kritizoval vládnutí Andreje Babiše a jeho kabinetu.

"S tím jeho národním investičním plánem by si nevěděl rady ani Harry Potter se svou kouzelnou hůlkou, ve kterého by se rád proměnil pan premiér. To jiná literární postava, baron Prášil, ten by s tím žádný problém neměl. A víte, jak to s těmi barony Prášily je," řekl Fiala za bouřlivého potlesku.

Babišovy projevy pak přirovnal k řečem normalizačního prezidenta Gustáva Husáka. "Pak člověk slyší, kol'ko toho vláda skvele robí a ako jde všetko vynikajúco," zparodoval premiéra Fiala ve slovenštině.

Podle Fialy ale není největším nepřítelem ODS Babiš, nýbrž ztráta víry, že se situace dá změnit. "Naším největším soupeřem není bezprecedentní koncentrace politické, ekonomické a mediální moci a střetu zájmů, která nemá obdoby, našim největším soupeřem je ztráta víry části české společnosti, že se to dá změnit," prohlásil.

Rozdíl mezi ODS a ANO není nepřekonatelný, říká Fiala

Fiala také děkoval voličům za to, že jeho strana vyhrála senátní volby. "Naplnili jsme smysl Senátu, oslabili jsme levici, nepustili jsme do něj příliš ani hnutí ANO a jeho satelity," řekl Fiala a vzpomněl, že ODS má i předsedu Senátu Jaroslava Kuberu. "Senát v něm má velkého obhájce svobody občanů," podotkl Fiala.

Fiala je přesvědčený, že se straně podaří zvítězit ve volbách v roce 2021. "Příští parlamentní volby budou i referendem o tom, zda má být politika divadlo, show a festival výtržnictví, nebo je politika solidní práce, odpovědnost za stát, která vyžaduje kompetenci, program a výsledky. Na takové referendum já rád přistoupím, protože my tento zápas vyhrajeme," prohlásil.

Ne každý člen ODS ale sdílí Fialův optimismus. Například předseda Senátu Jaroslav Kubera, který na kongresu také vystoupí, v tomto týdnu sdělil deníku MF Dnes, že podle jeho názoru v parlamentních volbách příští rok opět uspěje šéf ANO a premiér Andreje Babiše. "Situace ODS je velmi nepříjemná, protože vláda pořád rozdává," přiznal Kubera. 

V sobotu - ještě před Fialou - vystoupili se svými projevy také šéfové menších středopravicových stran - Markéta Pekarová Adamová z TOP 09, lidovec Marek Výborný a předseda STAN Vít Rakušan. Všichni se vyslovili pro možnou spolupráci s ODS. "Jsem přesvědčen, že místo pěti středopravých subjektů by do voleb mohly jít jenom tři," řekl Fiala po zvolení předsedou.

"Jsme rozdílné strany. Máme rozdíly vůči KDU-ČSL, STAN, TOP 09. Ale co zaznělo, a říkám to i já, nemůžeme myslet na rozdíly, ale na to, co nás spojuje. I na tuto zemi. Tato země má vážný problém, má vládu, která promarňuje roky ekonomického růstu, premiéra, který se věnuje svým problémům, místo aby řešil problémy země," uvedl. 

Vedení poprvé v osmadvacetileté historii strany otevřelo kongres i pro stovky řadových členů, aby mimo jiné ukázalo na to, jak početnou základnu ODS má. Na sjezd mělo dorazit 542 delegátů, možnost zúčastnit se dostali ale všichni členové strany, kterých je nyní zhruba 14 tisíc.

V závěrečných usneseních delegáti kongresu odmítli bezobsažný styl současné vlády, zvyšování daní a projídání hospodářského růstu. Občany vyzvali, aby nespokojenost vyjádřili ve volbách.

 

Právě se děje

Další zprávy