Pražská ODS podpořila Nečase, primátor uhájil pozici

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
1. 11. 2012 23:59
Odpůrci primátora nemají dostatek hlasů na změnu vedení pražské ODS
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pražská ODS podle očekávání nominovala Petra Nečase na předsedu strany. Pro bylo 65 delegátů z 95. Premiér spolustraníkům sliboval změny, a to v komunikaci s voliči i politice jako takové.

Na prvního místopředsedu delegáti po bouřlivé diskusi doporučili ministra Martina Kubu. Část ODS chtěla na tento post nominovat předsedkyni Sněmovny Miroslavu Němcovou.

Když Němcová neprošla, poslali ji alespoň do boje o post řadového místopředsedy, stejně jako ministra Tomáše Chalupu a senátorku Danielu Filipiovou.

Primátor Bohuslav Svoboda, který měl o místopředsedu také zájem, minulý týden kandidaturu stáhl. Těsně před sněmem odstoupil i další uchazeč Boris Šťastný.

O nominaci na předsedu strany se hlasovalo veřejně, což kritizovali někteří politici, mezi nimi i Boris Šťastný. Ten naznačil, že šlo o záměr primátora Svobody, který je Nečasovým spojencem. "Kdyby byla demokratická tajná volba, delegáti by mohli hlasovat jinak," řekl k tomu Šťastný.

Část delegátů se pokusila dokonce Nečasovu podporu zpochybnit. Podle lidí blízkých primátorovi je ale hlasování aklamací v tomto případě běžné, protože se nejedná o samotnou volbu, ale pouze o nominaci. "Tímto způsobem se hlasovalo i v době, kdy pražskou ODS vedl pan Šťastný," uvedla jedna z delegátek.

Sněm nepřinesl změny ve vedení pražské ODS, o kterých v posledních týdnech mluvili odpůrci primátora Bohuslava Svobody. Pro hlasování totiž nezískali dostatečnou podporu. Při prvním testovacím hlasování o programu se navíc ukázalo, že většina je stále na straně Svobody, přestože mu v průběhu roku ubyli někteří spojenci.

"Předsednictvo pražské ODS oznámilo, že o ničem takovém se hlasovat nebude a že má mandát ještě další rok. Žádná volba tedy nebyla umožněna, vedení nemělo zájem nechat hlasovat," uvedl Šťastný.

"Samozřejmě mohl kdokoliv vystoupit a navrhnout odvolání některých členů grémia. Žádný takový návrh nezazněl," oponoval místopředseda pražské ODS a poslanec Marek Benda. Mandát Svobodova vedení tak platí až do podzimu příštího roku.

 

Právě se děje

Další zprávy