Svoboda místopředsedou ODS nebude, Šťastný váhá

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
25. 10. 2012 17:02
Primátor se o post ucházet nebude, chce se plně věnovat pražské politice
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pražský primátor Bohuslav Svoboda nebude kandidovat na funkci místopředsedy strany ODS. Ve středu to oznámil na oblastním sněmu v Praze 2.

Další z možných uchazečů o post, Boris Šťastný, kandidaturu ještě zvažuje. S největší pravděpodobností se bude v Praze o udělení kandidatury ucházet ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.

Oficiálně primátor kandidaturu nepodá kvůli tomu, že se chce plně věnovat pražské politice. "Chci dodržet své sliby a v Praze je ještě spousta práce. Nechci být spojován s ničím jiným," uvedl primátor.

Je také otázka, zda by primátor v rozhádané ODS získal dostatečnou podporu. Svobodova pozice v Praze mírně oslabuje. Nedávno skončili v čele strany v Praze 4 starosta této městské části Pavel Horálek a poslanec Marek Benda. Oba politici jsou přitom spojenci primátora ve vedení pražské ODS.

Svobodovi se může vymstít i to, že byl tváří kampaně v pro ODS neúspěšných krajských a senátních volbách. Jeho odpůrci to mohou využít proti němu. "Zvlášť poté, co byly celé kraje polepené plakáty se Svobodou a ODS dopadla, jak dopadla, je jeho podpora nejistá," řekl Aktuálně.cz zdroj z pražského zastupitelstva.

Komplikace pro Nečase

Primátorově pozici neprospívá ani slábnoucí postavení Petra Nečase, jehož je dlouhodobě spojencem. A naopak skutečnost, že nekandiduje, může znepříjemnit situaci Nečasovi. Místo jeho spojence Svobody z Prahy vzejde jako kandidát buď Šťastný, který s Nečasem příliš dobře nevychází, nebo Chalupa, kterého podporuje Václav Klaus.

"Pan premiér má i nadále mou plnou podporu," řekl k tomu Svoboda.

Boris Šťastný začal v posledních několika dnech s kandidaturou váhat. Nelíbí se mu, že celostátní sněm byl svolán narychlo a on nestihne objet kraje. "Já za těmi lidmi musím přijít a říct jim, proč by mě měli volit. To může zvládnout ministr, který nemusí do sněmovny, ale pro člověka jako já je ten termín příliš krátký," uvedl Šťastný.

Rozhodnutí zvažuje i proto, že ještě není jisté, kdo všechno bude kandidovat na předsedu občanské demokratické strany.

 

Právě se děje

Další zprávy