Pospíšil zruší tendr a odvolá šéfa vězeňské služby

Domácí Domácí
29. 7. 2010 12:52
Ministerstvo také vypoví smlouvu s kanceláří Pavla Němce
Jiří Pospíšil
Jiří Pospíšil | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil zveřejnil výsledky kontroly výběrových řízení a smluv, které resort vyhlásil a uzavřel za působení jeho předchůdkyně Daniely Kovářové.

Zruší například tendr na elektronické náramky, jejichž prostřednictvím chtěl stát sledovat takzvané domácí vězně.

Vypověděl i několik smluv s advokátními kancelářemi. Jsou mezi nimi i ty, v nichž působí někdejší ministr spravedlnosti Pavel Němec či Miroslav Jansta, vlivný právník s vazbami na ČSSD.

Pospíšil zároveň oznámil, že odvolá generálního ředitele Vězeňské služby ČR Luďka Kulu.

Pro stát nevýhodná zakázka

Do zakázky na elektronické náramky, jejíž hodnota se odhaduje na dvě miliardy, se v dubnu přihlásilo pět uchazečů: Télefonica O2, Česká pošta, Konsorcium Siemens- ABL, Konsorcium Assecco a Fenix international.

Stát si od domácího vězení, které mohou soudy ukládat za drobnější přečiny, slibuje, že uleví přetíženým věznicím. Roli ale hrály i úspory. Každý vězeň nyní stojí stát přes 900 korun denně, u domácího vězení by to bylo jen 200 až 300 korun.

Pospíšil ovšem nyní oznámil, že se pravidla měnila v neprospěch státu. "Považujeme za zvláště sporné, že by datové centrum měla držet a vlastnit soukromá firma," vysvětlil.

Tendrem se zabývá i antimonopolní úřad, který dokonce vydal předběžné opatření, že ministerstvo nesmí podepsat s případným vítězem smlouvu.

Reforma Vězeňské služby

Pospíšil uvedl, že ministerstvo dále zahájí rozsáhlý audit zakázek Vězeňské služby. Ten odstartuje velkou reformu, během které dojde až ke čtyřicetiprocentnímu snížení počtu zaměstnanců generálního ředitelství.

Ministr zároveň novinářům řekl, že v rámci změn odvolá k 30. červenci generálního ředitele útvaru Luďka Kulu. Jeho funkci bude dočasně zastávat nynější ředitel pardubické věznice Jiří Tregler.

Kula se před dvěma lety dostal dočasně mimo službu kvůli pochybné zakázce na rušičky mobilních telefonů ve věznicích. Po zrušení obvinění jej Pospíšil povolal zpět do funkce.

 

Právě se děje

Další zprávy