Poslanec Hojdar končí, kvůli zdraví

Redakce DOM, ČTK
28. 2. 2006 17:14
Praha - Poslanec ČSSD Josef Hojdar se dnes vzdal svého mandátu. Z dolní komory parlamentu odchází ze zdravotních důvodů.

Šéfa sněmovního hospodářského výboru nahradí v poslanecké lavici bývalý odborový předák Cyril Zapletal, volební lídr sociální demokracie v Libereckém kraji.

Hojdar zdůraznil, že za jeho odchodem není nic jiného než právě zdravotní důvody. "Nejsou to žádné jiné kauzy," prohlásil. Odchází prý na doporučení lékařů - má dlouhodobější problémy s čelními dutinami a nechtěl by, aby se z toho stal problém chronický.

Hojdarova kariéra už ale v podstatě skončila před dvěma lety, kdy si začal stěžovat, že jej policie a tajné služby odposlouchávají. Hojdar tehdy tvrdil, že je to proto, že odmítá podpořit vládní reformy.

Novináři ale záhy vypátrali, že se Hojdar dostal do středu zájmu tajných služeb kvůli svým stykům s podsvětím. O několik týdnů později jej nepsaný král podsvětí František Mrázek, který byl nedávno zabit, označil za svého přítele.

Hojdarův vliv začal poté rapidně klesat. K tomu se přidaly vnitrostranické půtky v jeho stranické organizaci, která ho dokonce vyřadila ze svých řad. Hojdar ani nekandidoval pro nadcházející volby.

Premiér Jiří Paroubek řekl, že s Hojdarem hodlá dál spolupracovat na odborné úrovni, v oblasti energetiky. Kdo by měl Hojdara nahradit v čele hospodářského výboru, zatím není jasné.

 

Právě se děje

Další zprávy