Poslanci souhlasí s opakováním smluv na dobu určitou

Jakub Novák
27. 3. 2013 12:43
Sněmovna schválila senátní návrh Miloše Vystrčila a jeho kolegů
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Karel Toman

Praha - Zákonodárci ve vzácné shodě s odbory, zástupci zaměstnavatelů i mezi sebou navzájem schválili návrh, který by měl uvolnit zaměstnávání pracovníků na dobu určitou.

Poslanci schválený návrh tedy znovu zamíří do Senátu, odkud původně přišel.

Podle něj by zaměstnavatelé mohli za určitých podmínek obejít současné časové omezení znemožňující "nekonečné" řetězení těchto smluv.

Stávající legislativa totiž znemožňuje trvání pracovního poměru na dobu určitou po více než tři roky, navíc je možné ho opakovat (tedy i prodloužit) maximálně dvakrát.

Tímto návrhem tak chtěla skupina senátorů v čele s Milošem Vystrčilem zohlednit specifické podmínky (například sezónnost prací) v některých odvětvích, jako jsou zemědělství, stavebnictví nebo kultura.

"Navíc kvůli unijním předpisům nemůžeme úplně zrušit řetězení pracovních poměrů," představil další z důvodů pro schválení projednávaného návrhu exministr Jaromír Drábek.

Řetězit smlouvy? Po dohodě s odbory

Podle schválené úpravy má mít zaměstnavatel nově možnost z vážných provozních důvodů dohodnout se s odbory a současné omezení tak "porušit".

V takovém případě však musí - právě po dohodě s odbory (či vnitřním předpisem, pokud u něho odbory nepůsobí) - vymezit důvody, proč k tomuto kroku přistupuje, a zároveň stanovit jasná pravidla tohoto postupu, tedy i jakého okruhu zaměstnanců se týká a na jakou dobu se dohoda uzavírá.

"Senátní návrh nevznikl v mé hlavě, ale byl velmi široce diskutován a zrodil se na základě požadavků zaměstnanců i zaměstnavatelů. Konzultace tohoto návrhů trvaly asi šest měsíců," řekl na plénu sněmovny senátor Vystrčil.

Připomeňte si poslední velké změny zákoníku práce:

Drábkova podpora návrhu se - podle jeho slov - odvíjí právě od toho, že jde o výsledek shody mezi sociálními partnery, tedy zástupci zaměstnavatelů i zaměstnanců.

Vystrčil: Není to povinnost, ale možnost

"Vede však k zesložiťování a znejasňování administrativy," neodpustil si však Drábek kritiku.

"Ano, k tomu možná dojde - zásadní ale je, že je na rozhodnutí zaměstnavatele a zaměstnanců, jestli takto chtějí postupovat, nikdo jim to nenařizuje - to je zásadní fakt, který nebyl zmíněn," reagoval na tuto výtku Vystrčil.

V rámci projednávání tohoto zákona poslanci schválili také pozměňovací návrh Miroslava Bernáška.

Podle něho by měla být zkrácena minimální povinná doba na nepřetržitý odpočinek mezi dvěma po sobě jdoucími směnami v rozmezí 24 hodin o jednu hodinu z dvanácti na jedenáct.

S tímto návrhem podle Vystrčila souhlasily všechny svazy kromě odborářů KOVO.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Znáte dobře zákoník práce?

 

Právě se děje

Další zprávy