Smlouvy na dobu určitou půjde znovu opakovat. Jen někde

ČTK ČTK
10. 1. 2013 6:00
Vláda schválila novelu zákoníku práce, týká se však jen určitého okruhu lidí
Novinka se dotkne hlavně sezónních pracovníků ve stavebnictví či zemědělství.
Novinka se dotkne hlavně sezónních pracovníků ve stavebnictví či zemědělství. | Foto: Karel Toman

Praha - Vláda schválila senátní návrh novely zákoníku práce, která opět zavádí opakované zaměstnávání na dobu určitou. Po jednání vlády to řekl její předseda Petr Nečas.

Řetězení smluv na dobu určitou by mělo ovšem platit jen pro určitý okruh pracovníků, zejména sezonních zaměstnanců v zemědělství nebo ve stavebnictví.

Návrh zákona podle Nečase přispěje k liberalizaci prostředí v oblasti smluv na dobu určitou. Navíc s ní podle premiéra souhlasí odbory i zaměstnavatelé.

Nynější podoba zákoníku práce platná od loňského ledna mimo jiné stanovuje, že pracovní smlouva na dobu určitou by neměla přesáhnout tři roky místo původního dvouletého maxima. U stejného podniku se také nemá opakovat víc než třikrát po sobě.

Podpořená novela umožní například zaměstnávání sezonních pracovníků, aniž by musela být dodržena tříletá lhůta od skončení předchozího pracovního poměru na dobu určitou. Podmínkou pro opakované uzavírání smluv na dobu určitou má být také dohoda zaměstnavatele s odbory na tomto typu zaměstnávání.

Zaměstnanci na dobu určitou by podle novely také měli být příjemci všech benefitů, které zaměstnavatel poskytuje.

Novela by též měla přispět k tomu, aby zaměstnanec na dobu určitou přesně věděl, kdy mu zaměstnanecký poměr skončí. A může být domluveno i to, kdy mu zase začne, protože tyto poměry bude možné sjednávat jen v případech, kdy si to vyžadují provozní podmínky nebo má práce zvláštní charakter.

Nová úprava vychází ze srpnové dohody zástupců Svazu průmyslu a dopravy, Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů a Českomoravské konfederace odborových svazů. Ministerstva úpravu buď podpořila, nebo žádné připomínky nevznesla. Až ji schválí Parlament, měla by platit do dvou měsíců po vyhlášení ve Sbírce zákonů.

 

Právě se děje

Další zprávy