Poslanci plánují zahraniční cesty, chtějí i do Bhútánu

ČTK ČTK
25. 1. 2014 10:00
Mezi návrhy je i Mongolsko, Nepál, Brazílie nebo Korea.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sněmovní výbory jako každým rokem navrhly své záměry zahraničních cest na letošní rok. Poslanci chtějí navštívit třeba Nepál, Bhútán, Mongolsko a Koreu.

Jde o záměry, které ještě bude schvalovat sněmovní organizační výbor. Výbory si mohou naplánovat pouze dvě cesty, jen zahraniční výbor a výbor pro evropské záležitosti jich můžou mít víc.

Do Nepálu, Bhútánu a Barmy chce vycestovat zahraniční výbor. "To byl návrh mých kolegů, kteří se tam chtěli mermomocí dopravit," řekl předseda výboru Karel Schwarzenberg (TOP 09). Šlo prý o přání většiny výboru. Bhútán loni navštívil pracovně například ministr zahraničí v demisi Jan Kohout.

Kromě toho by zahraniční výbor chtěl vycestovat do Nigérie a Senegalu nebo Německa a Polska.

Do Brazílie chce vycestovat hospodářský výbor. Cestu do této země plánoval už na loňský rok, ale sešlo z ní. "Já osobně to za prioritu nepovažuji, ale zatím jsem nezkoumal příliš ty zásadní důvody, které k té cestě vedly," řekl předseda výboru Ivan Pilný (ANO).

"Pokud chceme diverzifikovat nějak geograficky ekonomiku, tak nemůžeme být orientováni jenom na EU a v podstatě ani Německo, ale musíme se podívat jinam," soudí. Latinská Amerika nebo Afrika jsou podle něj oblasti, kterým by se proexportní politika měla věnovat.

Poukázal i na to, že Brazílii loni navštívil předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) s delegací podnikatelů. Pilný dodal, že od členů výboru bude chtít slyšet zásadní argumenty pro návštěvu Brazílie, a pokud by plánovaná cesta výboru neměla smysl, nasměroval by ji jinam. Ujistil, že nechce, aby se z výboru stala cestovní kancelář.

Kontrolní výbor chce navštívit Moldavsko, Portugalsko, Slovensko a Rakousko. Výbor pro bezpečnost navrhuje například cestu do Izraele a výbor pro obranu do Koreje.

Rozpočet 29 milionů

Záměry cest se bude zabývat organizační výbor 5. února, v ten den je ale ještě schvalovat nebude. Místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip (KSČM) bude pouze výbor informovat o tom, jak předsedové výborů doložili své záměry. Poté s nimi bude ještě jednat a ke schválení předloží jejich záměry 12. února.

"Musím zjišťovat cíle, soulad se zaměřením zahraniční politiky ČR, protože parlamentní diplomacie je součást české diplomacie a samozřejmě by měla být používána tam, kde je to vhodné a kde to je na patřičném místě," řekl Filip.

Sněmovna má podle Filipa na své zahraniční aktivity pro letošní rok zhruba 29 milionů korun. Z částky ale platí i účast poslanců ve stálých delegacích, oficiální návštěvy vedení Sněmovny a také přijetí zahraničních návštěv.

 

Právě se děje

Další zprávy