Poslanci neví, co dělat. Ale do práce chodit musí

Martina Machová Martina Machová
29. 9. 2009 23:30
Sněmovna v tomto složení už neměla existovat. A teď poslanci neví, co dělat
Poslanci mají před sebou dalších osm měsíců práce. Neví ale pořádně jaké
Poslanci mají před sebou dalších osm měsíců práce. Neví ale pořádně jaké | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Koncem září měla vrcholit předvolební kampaň, místo toho poslanci znovu usedli do lavic a v úterý zahájili první řádné jednání sněmovny, o kterém nikdo ještě před dvěma týdny nepředpokládal, že by mohlo proběhnout.

Po "běsnění" posledních dnů, kdy bylo přijetí Janotova balíčku postaveno na roveň přežití či nepřežití vlády, sněmovnu zachvátil nepřirozený klid. Zmizely slovní přestřelky, vyprázdnily se poslanecké lavice i kuloáry.

S volbami na obzoru totiž přijímání mnohých zákonů politici uspíšili a do nových témat se z časových důvodů nepouštěli. Nyní se ale před nimi otevřelo nových osm měsíců, a neví, co s nimi.

"Je potřeba, aby se sešli předsedové stran, a řekli si, co dál ve sněmovně. Podívejte se, co se tady děje. Nikdo neví, co se bude projednávat druhý den," rozčiloval se hned na začátku jednání předseda lidovců Cyril Svoboda.

"Já si dokážu představit, že tu bude lidová tvořivost, a že každý týden zde někdo přijde s nějakým nápadem. Ale máme-li prospět zemi, máme mít alespoň elementární dohodu, že některé kroky doděláme, nebo naopak neuděláme," hřímal v kuloárech sněmovny.

Jako pomyslné přešlapování na místě, zatím bez velkých očekávání, líčili dojmy ze sněmovny skoro všichni oslovení poslanci.

Podle Milana Urbana můžou mít do budoucna někteří poslanci problémy s docházkou
Podle Milana Urbana můžou mít do budoucna někteří poslanci problémy s docházkou | Foto: Ludvík Hradilek

Tak trochu přes čas

"Je to nastavená kaše," glosoval úterní jednání sněmovny místopředseda sociálních demokratů Milan Urban.

"Vláda musí předložit nějaký legislativní plán, tedy fungovat jako klasická vláda, a k tomu musí sněmovna najít nějaký vztah. Tedy musí tu být většina, která bude vládu podporovat. Ta nastavená kaše nemusí být dobrá, ale musíme ji sníst," směřoval na rozdíl od šéfa lidovců iniciativu na premiéra Fischera.

Na úterní jednání se tak dostaly povětšinou technokratické zákony, které zakomponovávaly evropské směrnice do české legislativy, nebo nedodělky, jež se sněmovně vrací jako bumerang, když je odmítá už několik měsíců projednat.

Velké diskuze ale nespouštěla ani první čtení zákonů. I do nich se zřejmě promítlo, že ještě před pár dny měly být zcela smeteny pod stůl.

"Atmosféra je ospalá a maličko otrávená. Všichni jsme počítali, že už teď budeme běhat po těch náměstích a najednou je to všechno jinak, a to zas není tak jednoduché vrátit se ke standardnímu jednání," otevřeně přiznává poslanec za ODS Jan Vidím.

"Mám trochu strach, že to, že jsem tu tak trochu přes čas, bude znát i další měsíce," připouští.

A jeho stranický kolega, šéf poslaneckého klubu ODS, jde se svými ponurými vizemi ještě dál.

"Obávám se, že se této sněmovně těžko může podařit vydefinovat ve stejném složení, kde není žádná efektivní většina něco pozitivního rozhodovat, nějaké nové priority," míní Petr Tluchoř.

"Do května, června se tu budeme nepochybně trápit," předpovídá poslanec.

Sněmovna totiž podle něj absencí většiny levice či pravice ztratila politický mandát stejně jako vláda. Nedají se do budoucna čekat jakékoli reformy, těžce se bude hledat většina i u jednotlivých zákonů, které nyní poslanci začali otevírat.

Jen údržba...

"Maximálně může probíhat údržbová legislativní činnost, na které je obecná shoda. Ale takových věcí je podle mne minimum. Rozhodně to nebude nic, co by tuto zemi posunulo," krčí rameny s tím, že marně hledá cokoli pozitivního.

Přes všeobecný pesimismus se přesto ozývají i hlasy, že je potřeba nechtěných měsíců využít. Je však otázka jestli budou vyslyšeny, přichází totiž od malých stran.

"Chtěli bychom vyzvat všechny strany k určitému novému nastavení atmosféry ve sněmovně. Válek a podrazů bylo dost," tvrdí například zelená poslankyně Kateřina Jacques. Jako nový start by si představovala nové rozložení sil ve výborech.

 

Právě se děje

Další zprávy