Politika jako talk-show a nesmysl

Petr Holub
10. 1. 2007 16:10
Recenze - Jednání o podpoře Topolánkovy vlády, přenášené v přímém televizním přenosu, opakovalo zábavnou formou včerejší stanoviska. Uvnitř: ANKETA

Trojkoalice svůj program měnit nechce, sociální demokraté proto její vládu nebudou tolerovat.

Neomezený časový prostor televizní debaty však politiky podnítil, aby si vyměnili několik mediálních štulců: "Jednat jsme měli, než jste uzavřeli koaliční smlouvu," poučil partnery předseda ČSSD Jiří Paroubek, že je na všechny kompromisy už dávno pozdě.

"Vracíte debatu o vládě do bodu nula," odsoudil nezájem sociálních demokratů o dohodu premiér Mirek Topolánek.

Kašlu na ty kamery

O tom, že rozhovor před televizními kamerami považují politici předem za marný, svědčily neočekávané výpadky z vážného a seriózního tónu, který se účastníci snažili držet.

"Je to nadějné," pochválil třeba předseda zelených Martin Bursík koaličního i opozičního lídra, když se zpočátku v jedné věci shodli - že totiž nebudou jednat o velké koalici, ale pouze o toleranci druhé Topolánkově vládě.

Pak se potvrdilo, že sociální demokraté o toleranci neuvažují. Šéf ODS vypadl z role a přestal partnerům vykat. "Milý Slávku Sobotko, kašlu na ty televizní kamery. Ale chci říct, že se mi nelíbí tvůj farizejský přístup," řekl místopředsedovi ČSSD, který řekl, že se mu program trojkoalice nelíbí.

Když se pokusil lidovec Jiří Čunek zachránit situaci dotazem, jestli budou strany o toleranci dál jednat, uzavřel debatu silný muž Paroubek: "Je mi líto, ale už není možné pokračovat tímto způsobem."

"Uvidíme, jestli budeme schopni se k tomu stolu vrátit," otevřel však prostor k možnému pokračování Topolánek.

Schůze odborářů

Talk-show politických lídrů připomínala jen do určité míry běžnou parlamentní debatu.

Špičkování rozpočtových odborníků Kalouska a Sobotky se ještě drželo vzoru ze sněmovny.

Ovšem kompromisní Topolánkovy nabídky, jak osladit sociálním demokratům toleranci pravicové vlády, už byly bližší inscenovaným debatám ROH ve filmových týdenících z padesátých let.

Byl tu však jeden rozdíl. Ve filmovém týdeníku by Paroubek nabídku přijal a oba politici by si na závěr podali ruce.

V debatě z počátku nového století odmítl. Naštěstí byl jeho negativní postoj předem jistý a tak i tentokrát bylo možné debatu uskutečnit bez obav, že se stane něco mimo předpokládaný scénář.

 

Právě se děje

Další zprávy