Politici už neválčí, spějí k dohodě nad balíčkem úspor

Petr Holub, Kateřina Eliášová
23. 9. 2009 19:00
Ustoupili všichni kromě KSČM, změny projednají experti
Státní dluh. Ilustrační foto
Státní dluh. Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Předsedové politických stran se ve středu během jednání přiblížili dohodě nad podobou tzv. Janotova úsporného balíčku.

Pokud bude přijat, může ministr financí Eduard Janota předložit sněmovně návrh rozpočtu s deficitem do 170 miliard a ne 231 miliard, který by hrozil v případě nepřijetí žádných úsporných opatření.

Politici museli ustoupit ze svých představ a shodnout se na kompromisu. "Mohu potvrdit, že dohoda je téměř úplná," řekl po jednání předseda zelených Ondřej Liška.

Problém "šrotovné"

Vyhráno ještě ale není. Večer se sešli experti stran, aby dohodu posoudili. Podle jednoho z účastníků schůzky prý mají sociální demokraté "širší představy", než s jakými ostatní počítali.

Podle informací Aktuálně.cz socialisté trvají na svém protikrizovém balíčku, otevírající cestu mimo jiné k zavedení šrotovného. Ten ještě obsahuje úpravy nemocenské dávky, zvyšuje přídavky na děti, daňovou slevu na dítě a prodlužuje podporu v nezaměstnanosti, což by dohromady ukrojilo z Janotova balíčku dalších 16 miliard. Ráno se proto ještě znovu sejdou předsedové partají a dohodnou poslední detaily.

Shoda nejmocnějších: ODS si plácla s ČSSD

ČSSD ukrojila z Janotova balíčku 11 miliard. Pokud začne balíček platit, nesníží se schodek 231 miliard na 153, ale 164 miliard. "To označil premiér Fischer za nepřekročitelnou hranici," informoval Paroubek novináře.

Foto: Ondřej Besperát

Sociálním demokratům se podařilo zrušit pět úsporných opatření na straně výdajů. Nebudou se snižovat rodičovské příspěvky, porodné ani dávky pro zdravotně postižené. Platy státních zaměstnanců se nesníží o čtyři procenta, jak plánoval Janota, ale jen o dvě procenta. Paroubek ustoupil od vlastního návrhu druhé, vyšší sazby daně z příjmu.

Ostatní položky balíčku se zatím nemění. Paroubek označil takový výsledek jednání politických lídrů za kompromis. ODS proti takovému výkladu neprotestovala, i když většinou jen přistoupila na požadavky sociálních demokratů.

Předseda ODS Mirek Topolánek po jednání novinářům řekl, že v případě kosmetických změn jeho poslanci Janotův balík podpoří.

Rozpočtoví experti pro balík

V průběhu schůzky předsedů zasedl v Poslanecké sněmovně rozpočtový výbor. Jeho členové posuzovali návrh, který sepsal ministr Janota.

Výbor nakonec balíček doporučil schválit, byť se sociální demokraté zdrželi hlasování a komunisté byli proti.

Společný pozměňovací návrh

Dohoda se ještě může změnit. Změny v balíčku musí strany přepsat do společného pozměňovacího návrhu, který přednesou ještě ve čtvrtek při druhém čtení zákona o Janotově balíčku. Pokud dohoda vydrží, bude pozměňovací návrh pouze jeden.

Ani krach dohody však neznamená pro balíček úplnou katastrofu. Strany mohou načíst vlastní pozměňovací návrhy a ještě v pátek ráno před třetím čtením balíčkového zákona domluvit, jaké změny vlastně podpoří.

Kromě TOP 09 jsou připraveni podávat pozměňovací návrhy všechny strany. "Nepodpoříme žádný pozměňovací návrh, i kdyby stoprocentně konvenoval našemu volebního programu. Podporujeme návrh ministra Janoty," uvedl poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09).

Bezpečnou většinu zajišťuje balíčku jen spolupráce ODS a ČSSD. Sociální demokraté mají ještě druhou, riskantní možnost. Mohou spoléhat na křehkou většinu s komunisty a třemi přeběhlíky. Šéf KSČM Vojtěch Filip ovšem už avizoval, že balíček nepodpoří v žádné verzi.

 

Právě se děje

Další zprávy