Policie navrhla vazbu pro sponzora Věcí veřejných

Domácí Domácí
29. 11. 2012 14:40
Do vazby by se měli dostat tři obchodníci, které policie viní z krácení daní
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Policie navrhla vazbu pro tři ze sedmi obchodníků s pohonnými hmotami, kteří podle ní krátili daně.

V minulých dnech jim při razii zajistila 30 milionů korun a následně vydala zajišťovací příkaz na 3,9 milionu korun z konta Věcí veřejných (VV).

Informoval o tom server Týden.cz.

"Policie požádala dnes o uvalení vazby na tři ze sedmi obviněných. Státní zástupce jí vyhověl. O vazbě právě rozhoduje soud," potvrdila serveru mluvčí městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová.

Odmítla však upřesnit, o koho se jedná. Podle serveru je ovšem mezi nimi jeden z největších sponzorů VV Daniel Musil.

Při realizaci případu s krycím názvem BALNEO bylo podle mluvčího protikorupčního útvaru Jaroslava Ibeheje zadrženo celkem 15 lidí.

"V případu jsme obvinili sedm osob, část z trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby, část z legalizace výnosů z trestné činnosti," uvedl Ibehej.

Ostatní policie propustila. Škodu kriminalisté vyčíslili na 230 milionů korun.

VV: Částku jsme kontrolovali

VV nejdříve prostřednictvím své mluvčí Petry Slavíkové popíraly, že by jim byla částka zablokována, později to však potvrdily.

"Po složitém prověřování jsme zjistili, že na účtu určeném výhradně pro platbu členských příspěvků došlo k žádosti Policie ČR o zablokování dané částky," uvedla mluvčí.

Dodala, že je situace velice překvapivá, protože blokovaná částka prošla kontrolami.

Straně proto není jasné, jak mohl stejný policejní útvar dojít k závěru, že příspěvky členů mohly pocházet z trestné činnosti. "Budeme žádat policii, aby vysvětlila informace, které se dozvídáme pouze z médií," dodala mluvčí VV.

Budeme to sledovat, slibuje John

Předseda VV Radek John již v úterý odmítl, že by se případ týkal také jeho strany. Novinářům řekl, že dal Musil v roce 2011 Věcem veřejným půl milionu korun jako fyzická osoba.

"Nedostali jsme peníze od žádné firmy spojené s prodejem pohonných hmot, takže celá ta kauza se v této chvíli netýká VV. Nicméně bedlivě ji budeme sledovat," uvedl.

Musil patří k jednomu z největších sponzorů VV. Jako fyzická osoba nebo skrze společnosti, jež vlastní, jim loni daroval přes 11 milionů korun.

Deníku Aktuálně.cz letos na jaře napsal, že se ke sponzoringu odhodlal proto, že mu Věci veřejné byly a jsou sympatické.

 

Právě se děje

Další zprávy