Pod koaliční dohodou je už všech 111 podpisů poslanců

ČTK ČTK
22. 1. 2014 18:44
Podvolili se i lidovečtí poslanci, kteří měli řadu výhrad
Bohuslav Sobotka.
Bohuslav Sobotka. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Koaliční dohodu podepsali všichni poslanci ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Svůj podpis připojil i poslední zástupce lidovců. Bez bližších podrobností to oznámil šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Marian Jurečka. Koalice chtěla mít všech 111 podpisů do úterý.

Lidoveský poslanec Vít Kaňkovský pak řekl, že s podpisem váhal především proto, že byl zastáncem toho, aby lidovci zůstali v opozici. Podle něj vstup do koalice přináší KDU-ČSL určitá rizika.

"Jako nejmenší koaliční strana bude vždy v nevýhodné pozici, ale odpovědnost vůči voličům zůstane," uvedl Kaňkovský. Dodal, že jej nenaplňovalo optimismem vyjednávání o koalici, kdy lidovci usilovali o ministerstvo zemědělství, ale koaliční partneři váhali, zda jim ho přenechají. Podle Kaňkovského by měli lidovci hrát v koalici důstojnou roli.

Jurečka už v úterý řekl, že více lidoveckých poslanců mělo k podpisu smloluvy výhrady, týkaly se například programu v oblasti zdravotnictví. V klubu se poslanci podle Jurečky dohodli, že připomínky budou zohledněny v programovém prohlášení vlády.

Šéfové koalice dohodu podepsali 6. ledna.

 

Právě se děje

Další zprávy