Zeman se sešel s lídrem KSČM. Potvrdil pověření Sobotky

Martina Machová Martina Machová
14. 11. 2013 16:47
Vojtěch Filip s prezidentem probral i téma církevních restitucí a vedení Sněmovny.
Vojtěch Filip.
Vojtěch Filip. | Foto: Reuters

Lány - Po předsedovi sociální demokracie Bohuslavu Sobotkovi přijal prezident Miloš Zeman na zámku v Lánech i šéfa českých komunistů Vojtěcha Filipa.

KSČM se ocitla v současných koaličních jednáních mimo hru, spolu se sociálními demokraty totiž drží ve Sněmovně pouze 83 hlasů. Bohuslav Sobotka proto vyjednává o vládě s hnutím ANO Andreje Babiše a lidovci.

Filip před jednáním uvedl, že jde prezidentovi říci svůj názor na povolební situaci a volební výsledek. Při příjezdu novinářům řekl, že podle něj volební výsledek potvrzuje názor komunistů, že církevní restituce jsou velkým traumatem, což ukazuje prohra bývalých vládních stran.

Šéf komunistů pak před jednáním uvedl, že jde prezidentovi říci svůj názor na povolební situaci a volební výsledek. Při příjezdu novinářům řekl, že podle něj volební výsledek potvrzuje názor komunistů, že církevní restituce jsou velkým traumatem, což ukazuje prohra bývalých vládních stran.

"Nemyslím, že jediná interpretace je ta, která je mediálně přetřásaná, že výsledek má skončit dohodou mezi vítěznou sociální demokracií, ANO a KDU-ČSL," uvedl s tím, že licitace o církevních restitucích je podle něj popření volebního výsledku.

Na řadu přišlo i téma ustavení Sněmovny. Bohuslav Sobotka již během dopoledne řekl, že KSČM by mohla vzhledem k volebním výsledkům obsadit pozici místopředsedy Sněmovny a mohla by mít šéfy dvou až tří výborů.

Vojtěch Filip pak s odvoláním na poměrné zastoupení s postem místopředsedy Sněmovny pro komunisty počítá. Jestli jím bude jako už v minulosti on, nechtěl novinářům říci. Rozhodne prý výkonný výbor strany, který se sejde 22. listopadu.

A zda má vůbec takové ambice? "Jako místopředseda jsem nikdy neporušil jednací řád, ke všem jsem se choval stejně, nikomu jsem nenadržoval, nikoho jsem neponižoval, myslím, že jsem tu funkci zvládal. Jestli budu nominován, to opravdu rozhodne stranický orgán," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy