Plán ministra Drábka: Sociální dávky budou jen tři

Domácí Domácí
17. 8. 2010 7:05
Ze současných 20 dávek má zbýt dávka pro chudé, nezaměstnané a handicapované
Ministr Jaromír Drábek
Ministr Jaromír Drábek | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Zjednodušit současný systém sociálních dávek plánuje ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Z více než dvaceti dávek by měly zbýt tři - pro sociálně slabé, nezaměstnané a zdravotně postižené.

O plánu ministra informují úterní Hospodářské noviny.

Revoluci v sociálních dávkách chce Drábek odstartovat v roce 2012. Slibuje si od ní hlavně omezení výdajů na administrativu.

"Teď nedokážu říct, jak budou úspory vysoké. Samozřejmě budeme muset započítat i náklady na úpravu systému, přesuny lidí a změny softwaru," uvedl Drábek. "Omezit prostředky, které se na dávky vyplácejí, není moje ambice," řekl Hospodářským novinám.

Sociální dávky představují největší položku v rozpočtu republiky. Čísla ze začátku srpna hovoří o tom, že za prvních sedm měsíců letošního roku stát na sociálních dávkách vyplatil 251,1 miliardy korun.

Plošné škrty nebudou, přísnost ano

Ministerstvo nebude dávky plošně škrtat, dají se ale čekat přísnější kontroly, zda žadatel dávku skutečně potřbuje.

Dávky by se nově měly vyplácet na jednom místě. "Nejpřirozenější by byly úřady práce, ale bude záležet na tom, jak se budou dál vyvíjet jejich agendy," řekl Drábek.

Na zbytečně komplikovaný systém dávek upozorňují i odborníci.

Jasným příkladem je dávka na bydlení. Existují totiž hned dvě: doplatek na bydlení a příspěvek na bydlení. Pro každou jsou ale jiné podmínky a každou vyřizuje jiný úřad. „Ano zbytečně jsou dvě dávky, dělá to obrovské komplikace. Vzniklo to nedopatřením při schvalování zákonů," řekla listu zástupkyně veřejného ochránce práv Jitka Seitlová.

 

Právě se děje

Další zprávy