Picek míří na Hrad, Zemanovi bude radit s armádou

Domácí Domácí
15. 1. 2014 15:59
Podle Zemana by Picek rád pracoval na Pražském hradě, prezident mu vyhoví.
Vlastimil Picek.
Vlastimil Picek. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Současný ministr obrany v demisi Vlastimil Picek zřejmě po svém angažmá v Rusnokově vládě zamíří na Hrad.

Mohl by se stát odborným poradcem pro armádu a bezpečnostní otázky, řekl po své středeční návštěvě Karlovarského kraje prezident Miloš Zeman.

"Pan Picek mi sdělil, že by měl zájem pracovat na Hradě a já mu velmi, velmi rád vyhovím, protože budu mít opravdu odborného poradce pro armádu," vysvětlil Zeman.

Reagoval tak na to, že předseda ČSSD a budoucí premiér Bohuslav Sobotka odmítl Zemanovu myšlenku, aby nynější ministři zůstaly v kabinetu na postech náměstků.

"Já si myslím, že ministři Rusnokovy vlády většinou - zdůrazňuji, většinou, ne obecně - ani sami nemají zájem tyto funkce vykonávat," vysvětlil Zeman.

Prezident také připomněl, že současný ministr zemědělství Miroslav Toman se vrátí do čela Potravinářské komory.

Již v minulých dnech se hovořilo o tom, že by generál Picek mohl na ministerstvu zůstat, kandidát na ministra obrany Martin Stropnický (ANO) se s ním dokonce několikrát sešel.

Sedmapadesátiletý Picek je bývalým náčelníkem generálního štábu. Do čela ministerstva obrany přišel loni v březnu poté, co tehdejší premiér Petr Nečas (ODS) odvolal z této funkce po několika dnech předsedkyni LIDEM Karolínu Peake.

Jako nestraník Picek zůstal na ministerstvu i v Rusnokově úřednické vládě.

Zůstat by mohl Cienciala

Picek ovšem není jediný, o jehož angažmá v novém Sobotkově kabinetu budoucí ministři usilují.

Nastupující ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) by rád spolupracoval se svým předchůdcem Jiřím Ciencialou. Neplánuje ovšem, že by ho vzal do týmu jako náměstka.

Ciencialovi by měl zůstat post zmocněnce pro Moravskoslezský kraj, který vláda zřídila od ledna tohoto roku. "Má v tom regionu znalost i jistou autoritu. Zatím jsem s ním ale nejednal," uvedl Mládek.

V týmu si chce Mládek ponechat poradce svého předchůdce Václava Petříčka, který na ministerstvu působí už 17 let. "Na moji nabídku kývl," dodal Mládek.

 

Právě se děje

Další zprávy