Picek bude znovu náměstkem, obranu zatím povede Nečas

ČTK ČTK
21. 12. 2012 14:51
Řízením resortu pověřil premiéra prezident Klaus
Vlastimil Picek.
Vlastimil Picek. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Prezident Václav Klaus pověřil řízením ministerstva obrany premiéra Petra Nečase (ODS).

Informoval o tom Hrad na svých webových stránkách.

Do funkce prvního náměstka ministra obrany se vrací bývalý náčelník generálního štábu Vlastimil Picek, kterého před týdnem odvolala vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM), uvedly zdroje ČTK.

Spor o personální změny na ministerstvu vedl ve čtvrtek k nečekanému konci předsedkyně LIDEM Karolíny Peake v čele obrany, kterou vedla jen osm dní.

"Vzhledem k tomu, že některé úkony ministra obrany jsou nepřenosné na jeho náměstky, prezident republiky dnes na návrh předsedy vlády dočasně pověřil do jmenování nového ministra obrany řízením ministerstva obrany předsedu vlády Petra Nečase," uvedl mluvčí vlády Michal Schuster.

Nečas po svém pověření ministrem obrany jmenoval náměstkem opět Picka, který byl minulý týden z funkce odvolán dnes již bývalou ministryní obrany Peake.

Jeho odvolání Nečas kritizoval. Picek vedl tým, který vyjednával o prodloužení pronájmu švédských stíhaček Gripen. Podle premiéra bylo jeho odvolání z funkce projevem "nezodpovědného diletantismu".

Nečas ve čtvrtek navrhl prezidentovi, aby Peake z pozice ministryně obrany odvolal. Premiér svůj krok zdůvodnil ztrátou důvěry v předsedkyni koaliční strany LIDEM. Prezident Klaus jeho návrhu vyhověl a Peake odvolal z funkce.

Strana LIDEM v reakci na konec své předsedkyně na obraně vyzvala své ministry, aby k 10. lednu podali demise na své vládní posty. Peake následně oznámila, že strana míří do pozice. Připustila však, že si LIDEM nepřejí předčasné volby.

Premiér a předseda ODS Nečas v pátek řekl, že si jeho strana přeje pokračování vlády s liberálními demokraty. Peake v reakci uvedla, že jednání o pokračování koalice jsou možná. LIDEM ovšem chtějí znát všechny podmínky spolupráce, ne jen ty, které se ODS zrovna hodí.

 

Právě se děje

Další zprávy