Pět velkých sponzorů prezidenta. Právníci a restauratér

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
9. 3. 2013 17:30
Deník Insider udělal žebříček lidí, kteří nejvíce přispěli na kampaň Miloše Zemana
Miloš Zeman při páteční prezidentské inauguraci.
Miloš Zeman při páteční prezidentské inauguraci. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - K cestě nového českého prezidenta Miloše Zemana na Hrad přispěli největší částkou tři moravští právníci, restauratér z Frýdku-Místku a byznysmen z firmy, která v éře někdejší Zemanovy vlády dostala dotaci od ministerstva průmyslu vedeného tehdy Miroslavem Grégrem.  

Žebříček největších sponzorů, kteří finančně podpořili Zemanovu kampaň k přímé volbě, zveřejnil deník Insider podle údajů, jež na transparentním účtu zveřejnil volební tým.

Každý z největších čtyři donátorů přitom poslal Zemanovi částky kolem miliónu korun, přičemž jsou jako dárci uvedeni většinou osobně (v jednom případě je sponzorem také dárcova firma). 

Dohromady činí jejich dary něco přes čtyři milióny korun. Na Zemanově účtu je nyní evidována celková částka převyšující 17 milionů.

Právnická liga

Rovný milion korun daroval Zemanovi František Gajdoš, který na konci patřil na konci 90. let patřil k významným podnikatelům v energetickém byznysu. V letech 1998 až 2002 zasedal v dozorčí radě těžebního podniku OKD, který ovládali uhlobaroni Viktor Koláček a Petr Otava přes společnost Karbon Invest.

V uhelném byznysu se také Gajdoš, který dnes působí jako exekutor a je místopředsedou SPOZ, seznámil s vlivnými bratry Vladimírem a Karlem Baronovými. Ti patří mezi větší Zemanovy sponzory, v roce 2010 poslali na kampaň SPOZ celkem 700 tisíc korun.

Dalším právníkem mezi největšími sponzory je brněnský advokát Jiří Jestřáb. Kromě více než milionu korun na prezidentskou kampaň věnoval roce 2010 SPOZ 230 tisíc. Hlavní Jestřábovou činností je vedení advokátní kanceláře, ve které působí s dalším Zemanovým sponzorem Richardem Tománkem. Kancelář se zabývá obchodním a občanským právem, specializuje se také na konkurzní právo.

Samotný Richard Tománek Zemanovi věnoval 800 tisíc korun,¨s Jiřím Jestřábem působí společně v brněnské advokátní kanceláři a zároveň zasedají v řadě firem.

Muž z restaurace Maják

Vedle těchto právníků poslali Miloši Zemanovi největší částky havířovský byznysmen Jozef Čečotka a podnikatel Karel Klimozsek.

Čečotka letos věnoval Zemanovi půl milionu korun a dalšího půl milionu dodala jeho firma Stavo Čestav . Čečotka podniká ve stavebnictví a průmyslové výrobě a vlastní hned několik firem. Zmíněný  Stavo Čestav, kde odnikatel ovládá 97 procent, se zabývá stavebnictvím, rekonstrukcemi i odstraňováním staveb. V roce 1999, napsal server Lidovky.cz, získala od státu výše zmíněnou dotaci od ministerstva průmyslu a obchodu. 

Další podnikatel Karel Klimoszek je pak zajímavý tím, že přispěl Zemanovi nejvyšší částkou v hotovosti. Do banky přinesl 450 tisíc korun. Zjistit, jak se štědrému dárci daří v podnikání, je ale téměř nemožné. Firmy, ve kterých podnikatel působí či působil, o sobě totiž ve veřejných zdrojích, jako je například obchodní rejstřík, téměř nic neprozrazují.

O jeho společností Marvel plus s. r. o., kde je Klimoszek od roku 2006 100% vlastníkem, se však z údajů na internetu dozvíme, že provozuje restauraci Maják ve Frýdku Místku.

Základní seznam sponzorů. Zeleně jsou označeni sponzoři kampaně v roce 2013, červeně sponzoři, kteří přsipěli straně Zemanovců před volbami 2010.

Foto: Aktuálně.cz

Foto: Aktuálně.cz

Foto: Aktuálně.cz

Podrobné vizitky největších sponzorů kampaně Miloše Zemana můžete číst v placeném deníku Insider

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy