Pervitin z lékáren. Parlament to neřeší

Martina Macková
28. 4. 2006 0:00
Praha/Přerov - Politici před volbami odkládají potřebné zákony. A například výrobci tvrdé drogy pervitin tak dále mohou nakupovat suroviny volně v lékárnách. V jakémkoli množství.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Infobox

PERVITIN:

  • syntetická droga, která se podle účinku na organismus řadí do stimulancií. Morfium nebo heroin narozdíl od pervitinu patří mezi opiáty.

Modafen, Paralen Plus, Nurofen Stopgrip - léky, které lidé běžně užívají a koupí si je v každé lékárně bez receptu. Ale také léky, které obsahují pseudoefedrin a ze kterých se dá vyrobit metamfetamin (pervitin).

Policie potvrzuje, že když objeví nelegální výrobnu pervitinu, mezi surovinami jsou právě tyto léky. Národní protidrogová centrála loni upozornila na to, že problém zneužívání volně dostupných léčiv je alarmující.

Zákon o léčivech, který by měl problém řešit, leží v Poslanecké sněmovně. Zákonodárci už ho ale do voleb nestihnou projednat.

Zákon se nestihne, argumenty máme

Poslanec Jaroslav Krákora (ČSSD) minulý týden navrhl, aby se zákon vrátil zpět do výboru. Tvrdí, že norma obsahuje řadu problémů.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Přišlo hodně návrhů na změny a některé šly proti sobě, musí se na zákonu pracovat dál. Nestihli bychom to nyní před volbami vyřešit, nebyl by kvalitní," řekl deníku Aktuálně.cz Krákora. "Bude to jeden z prvních úkolů zdravotního výboru v nové sněmovně," dodal.

Nová sněmovna ale nenavazuje na jednání té současné. Pokud o návrhu zákona stará sněmovna nerozhodne do voleb, musí ho noví poslanci předložit znovu a projednat od samého začátku.

Problém trvá léta

Pohřbením zákona o léčivech poslanci odložili o další měsíce řešení problému, na který je policisté upozorňují už řadu let. Situace se zneužíváním léků se zhoršila, když byla po roce 2002 utlumena a zastavena výroba efedrinu v závodě ICN v Roztokách. Drogový trh v Česku totiž do té doby z větší části zásobovaly právě úniky z této chemičky.

"Na nepříznivé dopady neexistující regulace volného prodeje zejména Modafenu poukazujeme od roku 2003. Loni jsme upozornili, že je to stěžejní problém a je nutná adekvátní reakce," potvrzuje ředitel Národní protidrogové centrály Jiří Komorous.
 
Právě Komorous poslal politikům naposledy před třemi měsíci dopis, ve kterém je žádá o vyřešení problému. "Není výjimkou, když nelegální výrobce pervitinu nakoupí tento lék během týdne v lékárně za třicet tisíc korun," uvedl v dopise.

Evidence jen u jiných léků

Od roku 1998 se v Česku na základě vyhlášky ministerstva zdravotnictví vede evidence přípravků, které obsahují více než 30 miligramů efedrinu. Modafen a další dva léky ale do evidence nespadají, mají totiž menší obsah látky.

"Z takto legálně dostupných léčiv jsou poměrně jednoduše, na podomácku složeném laboratorním zařízení a bez hlubších znalostí, chemickou cestou vyráběny drogy," uvedl ředitel správy severomoravské policie Radim Pražák.

Foto: www.mvcr.cz

Podle informací policie se právě Modafen a další dva léky používají v nelegálních výrobnách v průměru až v 90 procentech případů. "Doporučujeme zařazení všech léků, které obsahují efedrin, do prodeje výhradně na předpis," dodal Pražák.

Stále bez předpisu

Vládní zákon o léčivech tak daleko nešel. Chřipkové léky měly být dál volně dostupné. Poslanci ale do zákona ve výborech začlenili povinnost lékárníků zjišťovat totožnost zákazníků, kteří si léky s efedrinem koupí.

"Projednání návrhu zákona dávalo možnost omezit volný prodej. Ale nyní se zase půl roku nic řešit nebude," řekla Aktuálně.cz  nezávislá senátorka za Přerov Jitka Seitlová.

Podle ní je neomluvitelná především laxnost ministerstva zdravotnictví, které dodnes nepředložilo žádné návrhy na řešení. "Objevují se spekulace o podjatosti vyplývající z vazeb ministerstva na výrobce léků, zejména firmu Zentiva," dodala. 

Pokud by byly léky na předpis, prodalo by se jich pravděpodobně mnohem méně než nyní. Zentiva vyrábí dva ze tří problematických léků.
 
Ministerstvo zdravotnictví tvrdí: Máme připravené návrhy. Jaké jsou, ale konkrétně neuvedlo.

 

Právě se děje

Další zprávy