Penzijní reforma bude i bez ČSSD, oznámila ODS

job
19. 12. 2007 10:06
Výkonná rada zaútočila na opozici
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Penzijní reformu uděláme, i bez opozice. Vládní ODS se rozhodla už nečekat na to, jestli se shodne s opoziční ČSSD na důchodové reformě.

Výkonná rada ODS včera vydala prohlášení, že ani po měsících jednání se nepodařilo se sociálními demokraty najít shodu. "Jsme znepokojeni nezodpovědnou politikou ČSSD ve věci důchodové reformy. Bezbřehý populismus ČSSD již podruhé brání nalezení širší politické shody," řekla rada.

Reforma penzí? ČSSD zdržuje, koalice váhá - ČTĚTE ZDE

ODS se tak rozhodla, že se do reformy pustí i bez podpory z opozičních řad. "Považujeme provedení penzijní reformy za prvořadou prioritu koaliční vlády. Prostor k nalezení širší politické shody byl naprosto dostatečný," uvedla ODS.

Strana nyní svolá koaliční schůzku k reformě a pokusí se změny prosadit těsnou většinou v parlamentu.

"Penzijní reforma je natolik nutný krok z hlediska budoucnosti naší země, že je legitimní, správné a odpovědné využít i těsné většiny k jejímu prosazení," zní usnesení rady.

Protlačit zákon přes sněmovnu se ODS může pokusit po dohodě v koalici už v lednu či únoru.

Nečasovo ministerstvo práce a sociálních věcí je schopno stihnout poslední úpravy reformního zákona do několika dnů. Během prvních lednových týdnů pak norma může projít vládou.

Na dohodě uvnitř koalice bude záležet, jestli nakonec půjde do schvalování původní Nečasův návrh, anebo mírnější varianta, která vznikla během listopadu po dohodě se sociálními demokraty.

Čas penze: 65 let. Nečas na něm trvá, i za cenu demise - ČTĚTE ZDE

Nečas doporučoval prodloužit penzijní věk každému na 65 let. Listopadové dohody zastavují postupné zvyšování penzijního věku v roce 2030. Hranice 65 let by tak nedosáhly ženy, které mají víc dětí. Dalším návrhem Nečase je, aby každý musel před odchodem do penze odpracovat 35 let namísto pětadvaceti. Tato povinnost by platila za deset let, každým rokem by se tedy zvyšovala o rok. S ČSSD ale dohodlo, že se pracovní povinnost bude zvyšovat pomaleji.

KDU-ČSL žádá pomalejší nárůst důchodového věku pro ženy. Kompromisní varianta by také umožnila obnovit ve sněmovně jednání se sociálními demokraty.

 

Právě se děje

Další zprávy