Peníze z Bruselu přijdou nejdřív v roce 2009

Petr Holub
23. 9. 2007 17:24
Ve finiši o evropské peníze Česká republika ztrácí

Praha - Ve finiši o evropské peníze Česká republika ztrácí. Mezi sedmadveceti členskými zeměmi bude patřit k poraženým.

Vyplývá to z údajů Evropské komise, která zveřejnila stav příprav v polovině září. Česko patří ke třinácti zemím, kterým se nepodařilo domluvit s Bruselem ještě ani jeden operační program. Vedle Španělska má mezi opozdilci těchto operačních programů nejvíc.

Nejlepší jsou naopak Dánové, Holanďané a Malťané, kteří už mají na všech potřebných dokumentech bruselská razítka. K vítězům patří z bývalých komunistických zemí také Maďaři, Slovinci a Rumuni.

Naopak Češi, Slováci a Lotyši se zařadili k tradičním opozdilcům z jižní Evropy. Pro Čechy to mimo jiné znamená, že peníze z Bruselu mohou očekávat nejdříve v roce 2009.

Září, další ztracený měsíc

Postavení Čechů v tabulce se bude v příštích týdnech ještě zhoršovat.

Premiér Mirek Topolánek v pondělí ohlásil, že všechny operační programy mají být v definitivní verzi zaslány do Bruselu 15. října. Jinými slovy, do té doby nebude schválen ani jeden.

Arnošt Marks, který řídil přípravu operačních programů pro období 2004-2006, nepochybuje o tom, že se některé programy budou v Bruselu schvalovat před začátkem příštího roku. Evropská komise má totiž k jejich konečné kontrole čtyři měsíce čas.

Stejně to vidí bývalá náměstkyně ministra pro místní rozvoj Věra Jourová. Optimisticky dodává, že v lépe připravených programech se mohou čeští vyjednavači s bruselskými dohodnout, aby odpověděli během několika týdnů.

Peníze až v roce 2009

Operační programy jsou vůbec nejdůležitější dokumenty, protože teprve po jejich schválení je možné posílat Bruselu žádosti o peníze. Žádná země však nemůže počítat s tím, že první peníze přijdou do roka od schválení programů.

Optimistická předpověď v případě Česka tak zní, že dotace na období 2007-2013 přijdou nejdříve v první polovině roku 2009.

Ministerští a krajští úředníci mají na starost i přípravu dalších dokumentů. V polovině září předali ministru financí návrh, jak chtějí evropské dotace účtovat. Audit bude trvat zřejmě do konce roku, a teprve potom budou moci ostatní ministerstva a kraje žádat stát o prostředky na rozjezd evropských projektů. Státní peníze tak budou k dispozici v příštím roce.

"Ovšem audit je česká záležitost. Evropská komise ho po nás nežádá," podotýká Věra Jourová.

Ministerstva průmyslu, dopravy a životního prostředí, které čerpaly peníze už v období 2004-2006 také vydaly výzvy, podle kterých se mohou o evropské peníze hlásit konkrétní zájemci. Přidaly se k nim i všechny moravské kraje a region Severovýchod (Paradubice, Hradec Králové, Liberec).

Přesto i zájemci o peníze u nejrychlejších úředníků musí počítat, že celý systém má proti původním slibům nejméně rok zdržení v tom, než začne posílat jakékoli peníze. Ve srovnání třeba s Maďary dostanou Češi peníze nejméně o půl roku později.

Hejtmani nad ministry, Morava nad Čechy

Příprava dotací ukazuje, že schopnější úředníci jsou na krajských úřadech. Podle zprávy, kterou přečetl vicepremiér Jiří Čunek na zasedání vlády, procházejí právě krajské programy bruselskými diskusemi s nejmenšími problémy. Mírné zdržení hlásí pouze region Severozápad (Ústí a Karlovy Vary), potíže mají oba pražské programy.

Z ministerských programů jsou nejdále už zmíněné dopravní, ekologické a průmyslové programy. Všechny však ještě musí řešit vážné námitky. V dopravě se Bruselu nelíbí některé velké stavby (například Suchdolský most a přesun brněnského nádraží), u průmyslu a životního prostředí plán podporovat komerční aktivity soukromých firem.

Připomínky k programu ministerstva práce a vzdělávacímu programu ministerstva školství se čekají každým dnem. Není známo, kdy přijdou námitky ministrovi pro místní rozvoj.

Čtyři v ohrožení

Svůj vědecký program pošle ministryně školství k připomínkám teprve příští týden.

"Evropskou komisi je třeba ujistit, že výzkumné výsledky  získané v rámci programu využije průmysl resp. podnikatelský sektor," vysvětlil ve středu při zasedání vlády vicepremiér Jiří Čunek.

Mezi programy, kterým hrozí, že je Evropská komise začne projednávat až v lednu, patří vedle výzkumu i průmysl. Oba plány by totiž měly být projednány najednou.

Před stejnou hrozbou stojí v této chvíli ještě program ministerstva pro místní rozvoj a Praha pro konkurenceschopnost.
Přesto platí: pokud se s Bruselem podaří domluvit čerpání peněz do jara, stále ještě nebude vyloučeno, že Česko naprostou většinu ze slíbených 750 miliard korun získá.

 

Právě se děje

Další zprávy