Paroubkův tým utrácel do poslední chvíle

28. 6. 2006 12:00
Praha - Účet vlády Jiřího Paroubka končí vysokým spropitným. Na posledních schůzích stihl kabinet rozdělit několik miliard korun.
Vláda Jiřího Paroubka při jmenování v dubnu 2005. Od té doby se několik ministrů vyměnilo.
Vláda Jiřího Paroubka při jmenování v dubnu 2005. Od té doby se několik ministrů vyměnilo. | Foto: Vláda ČR

Před dvěma týdny, deset dní od vyhlášení volebních výsledků, poslali ministři například čtyři miliardy korun do Moravskoslezského kraje. Peníze jsou určeny na další odstraňování ropných lagun po bývalé chemičce Ostramo.

Není to jediné utrácení, kterému tým končících ministrů dal v posledních dnech zelenou. Paroubkova vláda se do historie zapíše jako ta, která byla v posledních dnech štědrá. Policisté si polepšili bezmála o čtvrt miliardy korun. Na peníze se mohou těšit i zemědělci či pražská motolská nemocnice.

4 miliardy ekologům...

Čtyřmiliardový příspěvek na ekologické projekty navrhlo ministerstvo průmyslu a obchodu vedené Milanem Urbanem z ČSSD. Peníze míří do regionu, kde ČSSD porazila ve volbách občanské demokraty výsledkem 40,5:28,1 procent hlasů.

Mluvčí ministerstva Jiří Havlíček jakoukoliv spojitost schválené dotace s možným vládním "dárkem na rozloučenou" Moravskoslezskému kraji odmítá.

Foto: Ondřej Besperát

"Sešly se tu dvě věci. Ministr má každý rok do konce května informovat, jak likvidace ekologických zátěží probíhají. A teď se právě nastřádaly nové projekty za více než šest miliard korun. Proto jsme navrhli, aby vláda ještě teď v červnu schválila čtyřmiliardový příspěvek."

...210 milionů policistům...

Na stejné schůzi vlády dostali policisté přiděleno z rezervního fondu ministerstva vnitra na lepší vybavení svých příslušníků a opravu chátrajících budov 210 milionů korun.

"Je polovina roku, kdy obvykle bývá jasné, kolik peněz se bude moci z fondů uvolnit. Čekat s takovým rozhodnutím na novou vládu by nebylo dobré. Řada nemovitostí už nutně potřebuje opravit a další čekání by to jen prodražovalo," uvedla mluvčí ministerstva vnitra Radka Kovářová.

Týden před těmito hlasováními přitom ministři Paroubkovy vlády shodně uváděli, že nebudou přijímat žádná strategická rozhodnutí.

Takový zdrženlivý postup doporučuje končícím vládám i politolog Bořivoj Hnízdo: "Ministři by po volbách už neměli vstupovat do zásadních rozhodnutí."

Infobox

JAK V ZÁVĚRU HOSPODAŘÍ PAROUBKOVA VLÁDA

Poslední schůze před volbami 31. května 2006

  • Vláda schválila na rekonstrukci dětské nemocnice v pražském Motole čtyři miliardy korun. Na projekt si ministerstvo zdravotnictví půjčí peníze u Evropské investiční banky.
  • Ministři podpořili návrh na posílení zemědělských přímých dotací pro letošní rok o dalších 500 milionů korun.


Schůze vlády týden po volbách 7. června 2006

  • Ministři ujišťují, že ve svých resortech nechystají žádná strategická rozhodnutí.

Schůze vlády dva týdny po volbách 14. června 2006

  • Vláda schválila uvolnění čtyř miliard korun na řešení ekologických škod v Moravskoslezském kraji.
  • Sociálně slabí a zdravotně postižené osoby budou moci získat nárok na slevu za telefonování a pořízení telefonu až 200 korun měsíčně. Poskytnuté slevy operátorovi uhradí stát
  • Ministři schválili návrh, aby policie dostala z rezervního fondu ministerstva vnitra na lepší vybavení svých příslušníků a opravu chátrajících budov 210 milionů korun.

Místopředseda ODS Ivan Langer, který má v nově sestavované vládě řídit resort vnitra, považuje uvolnění bezmála čtvrt milardy korun za zbrklý a nesystémový krok. "Je pravda, že policejní plášť je děravý. Jenže teď se za tyto peníze jen rychle našijí záplaty. Mnohem prospěšnější by bylo konečně zpracovat strategii rozvoje policie a teprve pak investovat tak vysoké částky."

Končící koaliční vláda není jediná, která na odchodu utrácí ze státní kasy vysoké částky.

...to si Tošovský nedovolil

Ale Česko už zažilo mnohem zdrženlivější kabinety, například úřednický tým Josefa Tošovského, který zemi řídil v prvním pololetí roku 1998. Když se tento tým chystal předat vládnutí kabinetu Miloše Zemana, vyhýbal se na posledních schůzích závaznému schvalování výdajů a nově vznikající vládě pouze předával finanční doporučení.

ZDE najdete podrobný přehled, jak od roku 1997 hospodařili ministři v posledních dnech vládnutí

Tehdejší ministr školství Jan Sokol původně navrhoval přidat na státní podporu výzkumu 2,4 miliardy korun, ale nakonec svůj požadavek stáhnul. "Vláda odmítla předepisovat příští vládě, jak má udělat rozpočet, ale shodli jsme se na tom, že jí doporučíme, aby prioritou byl nadresortní přístup k vědě a výzkumu," řekl Sokol.

Daniel Münich z ekonomického institutu CERGE-EI soudí, že není možné stanovit univerzální pravidla pro ekonomické chování vlád v posledních týdnech povolebního fungování. "Každé utrácení se musí posuzovat po jednotlivých případech. Fondy, ze kterých se peníze berou, jsou nejrůznějšího charakteru a některé výdaje vadit nemusí."

Důležité je podle Münicha, aby poslední ekonomické kroky končící vlády nenabourali skokově parametry státního rozpočtu. "Je pravda, že v tom je jedna z výhod nepolitických úřednických vlád. Bývají mnohem střídmější a obezřetnější," dodává Münich.

 

Právě se děje

Další zprávy