Paroubek: Potopila nás penzijní lobby. Důchodci plačte

Domácí Domácí
16. 6. 2010 12:10
Expředseda sociálních demokratů v blogu vysvětluje, proč podle něj ČSSD neuspěla
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sociální demokraté byli před volbami pod "brutálním tlakem" pravicových médií. Zasloužili se o to lobbisté s prakticky neomezenými zdroji. Tak si expředseda ČSSD Jiří Paroubek vysvětluje neúspěch své strany ve volbách.

Jednou z nátlakových skupin podle něj byla lobby penzijních fondů.

"Myslím, že jedním z důvodů galvanizace M. Zemana před volbami, majícím za cíl oslabení volebního výsledku ČSSD, byl právě zájem soukromých penzijních fondů na ustavení vlády pravice ochotné provést důchodovou reformu podle představ těchto fondů," napsal Paroubek v blogu na Aktuálně.cz.

Dokládá to tím, že jedním z nejbližších Zemanových spolupracovníků je údajně Jiří Rusnok (současný prezident Asociace penzijních fondů ČR - pozn. redakce). Zemanovci také podle Paroubka měli na kampaň desítky milionů z nejasných zdrojů.

"Je zajímavé, že nikdo z pravicových médií v posledních týdnech kampaně nevznesl otázku, kde že to Zemanova strana nemalé finanční prostředky na kampaň vlastně bere," píše Paroubek.

Deník Aktuálně.cz už koncem května psal o podezřelých souvislostech mezi financováním kampaně SPOZ a zakázkami státních Českých drah. Čtěte více: Dráhy musí vysvětlovat předvolební zálohy Zemanovci

Libra masa

Penzijní fondy nakonec na volbách vydělaly, píše dále Paroubek.

"Teď je již při formulaci vládního prohlášení pravicové koalice zřejmé, že si penzijní fondy dříve či později vyberou svou 'libru masa'," tvrdí.

A na závěr slibuje, že v v dalším příspěvku rozebere další lobby, které ČSSD ve volbách uškodily. Tentokrát půjde o finanční skupiny a farmaceutické firmy.

ČSSD volby vyhrála, získala ale mnohem méně hlasů, než původně očekávala. Prezident Václav Klaus proto pověřil vyjednáváním o nové vládě lídra ODS Petra Nečase.

Celý text Jiřího Paroubka si přečtěte zde.

 

Právě se děje

Další zprávy