Paroubek nesouhlasí s nástupci. Sjezd měl být v září

Martina Machová Martina Machová
20. 7. 2010 17:30
Podle expředsedy ČSSD mohla debata před sjezdem pomoci straně před komunálními volbami
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Ústí nad Labem - Expředseda ČSSD Jiří Paroubek se už poněkolikáté kriticky vyjádřil k postupu sociální demokracie po volbách.

Deníku Aktuálně.cz řekl na setkání s novináři, které pořádal v Ústí nad Labem, že ČSSD měla mít předčasný kongres už letos v září, jak to někteří straníci požadovali, a ne čekat až na jaro, kdy se má kongres uskutečnit v řádném termínu. 

"Tři měsíce tu mohl být zápas idejí. ČSSD by byla ve středu zájmu médií. Diskuze by mohla pozitivně ovlivnit podzimní komunální volby. Kolegové z vedení šli tou méně odvážnou cestou," míní Paroubek, který odešel z čela strany ve chvíli, kdy byly oznámeny výsledky voleb do sněmovny.

Sociální demokracie v nich sice získala nejvíce hlasů, ale bylo jasné, že navzdory volebnímu vítězství nedokáže sestavit vládu a skončí v opozici.

Kdo je Špidla? Osm procent

Expředseda ČSSD sezval do ústecké restaurace na setkání převážně novináře z regionu, kde kandidoval. Na rozdíl od centrálních medií o něm prý informují objektivně.

Sociální demokraty na dálku varoval, aby se neposouvali k politickému středu a drželi své pozice nalevo.

"To by byla cesta do politického bermudského trojúhelníku a bezvýznamnosti. Pokud bychom levé pozice vyklidili, obsadí je někdo jiný, například někdo jako paní Bobošíková nebo Zeman," uvedl.

Dotkl se i analytického textu jednoho ze svých předchůdců ve funkci předsedy ČSSD Vladimíra Špidly. Ten publikoval některé své názory v blogu na stránkách Aktuálně.cz.

Špidla stejně jako politolog Lukáš Jelínek nabádá k tomu, aby se ČSSD zaměřila na voliče, jež oslovují nejen sociální, ale i zelené myšlenky, a také liberály a neziskový sektor jako takový. S tím souhlasí prý i Paroubek, nicméně si neodpustil do svých kolegů rýpnutí.

"Oba pánové tvořili myšlenkové jádro někdejšího vedení, které dovedlo stranu k osmi procentům v eurovolbách v roce 2004," poznamenal Paroubek.

Že bych se vrátil?

Na dotazy novinářů Jiří Paroubek poté nevyloučil, že by se mohl v budoucnosti vrátit i do čela strany.

"Málokdo to ví, ale v roce 1990 jsem byl tajemníkem strany, pak jsem odešel a taky jsem si nemyslel, že se do vedení vrátím," lavíroval v odpovědích s tím, že nikdo dopředu nemůže říci, co bude. "Beru si teď ale nějaký time out," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy