Paroubek míří k národním socialistům, plán existuje

Martina Machová Martina Machová
24. 3. 2011 6:00
Aktuálně.cz má k dispozici mail, v němž to popisuje Paroubkův exporadce Jiří Vyvadil
Jiří Paroubek je stále severočeským poslancem ČSSD.
Jiří Paroubek je stále severočeským poslancem ČSSD. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Bývalý předseda ČSSD a expremiér Jiří Paroubek skutečně míří k České straně národně socialistické. Existuje plán, jak ho ČSNS 2005 hodlá využít.

Úvahy o spojení ČSNS 2005 s Paroubkem popsal jeho někdejší poradce a novopečený člen národních socialistů Jiří Vyvadil v mailu, který má Aktuálně.cz k dispozici.

"Jako předseda vlády a předseda nejsilnější politické strany, si osvojil moderní metody politické práce zaměřené na získání podpory veřejnosti, a proto je jednoznačně zaměřen na politický úspěch. A přirozeně by si i přál, aby ČSNS 2005 předstihla ČSSD, či byla důstojným soupeřem," píše Vyvadil v mailu z 21. března, jehož pravost Aktuálně.cz ověřilo.

To, že je Vyvadilův dopis autentický, potvrdili jeho adresáti - předseda ČSNS 2005 Karel Janko a další členové předsednictva.

Vyvadil a Paroubek

Pravost emailu nakonec potvrdil i Jiří Vyvadil, politik, jehož kariéra začala v 90. letech v řadách národních socialistů, k nimž se nyní po několika letech v ČSSD vrací.

Jiří Vyvadil už ČSSD opustil. Je členem ČSNS 2005.
Jiří Vyvadil už ČSSD opustil. Je členem ČSNS 2005. | Foto: ČSSD

Vyvadil píše, že Jiří Paroubek nabízí straně spolupráci, ale podmínkou je výsledek sjezdu ČSNS 2005, který je plánován na duben. Z kontextu dopisu pak vyplývá, že jde o to, aby byl Vyvadil zvolen do čela této strany.

"Bude-li zvolen předseda, o kterém (Paroubek) ví, že prosadí zásadní změnu a moderní metody práce, které by vedly k tomu, aby se ČSNS 2005 stala parlamentní stranou, je připraven poskytnout veškerou spolupráci," píše Vyvadil svým novým spolustraníkům.

"Bude-li však zvolen kterýkoliv z kandidátů, jejichž základní filozofií je udržování stavu, který strana hájila posledních 15 let a končila na 0,03-0,05 % podpory, ztrácela by taková spolupráce jakýkoliv racionální smysl," pokračuje.

S vidinou voleb 2012

V rozhovoru pro Aktuálně.cz pak řekl, že spolupráce expředsedy ČSSD s ČSNS 2005 nezávisí na tom, zda se Paroubek stane členem národně sociální stany. Jde především o výpomoc ve volbách, které se budou konat příští rok.

"Napřesrok za ním osobně půjdu a osobně bych zabojoval, aby byl naším kandidátem v severních Čechách. Nemusí přitom vstupovat do naší strany," uvedl Vyvadil.

"Kategoricky jsme se dohodli, že do konce roku se na toto téma bavit nebudeme. Chce psát knížky," zdůrazňuje.

Na podzim příštího roku se budou konat volby do krajských zastupitelstev a do třetiny Senátu.

Zmínka o Petře P.

V e-mailu Jiří Vyvadil rovněž píše o možném přestupu Paroubkovy manželky Petry, která opustila sociální demokracii už před víkendovým brněnským sjezdem. I u ní podle Vyvadila záleží na výsledku dubnového sjezdu ČSNS 2005.

"Bylo by nepředstavitelné, kdyby vstoupila do strany, a ta by se volbou předsedy vrátila opět na starou cestu k zapomnění," vysvětluje Vyvadil v už citovaném e-mailu.

Zmínka o Petře Paroubkové je však podle pozdějšího vyjádření Vyvadila jen reakcí na dotazy straníků v ČSNS 2005. Sám prý s ní o takovém angažmá nemluvil.

Je to moje věc

Jiří Paroubek o plánech svého někdejšího spolupracovníka mluvit odmítá. "Já myslím, že vám do toho nic není," reagoval na dotaz Aktuálně.cz.

Že se však jedná o vážně míněná jednání, potvrdil i předseda ČSNS 2005 Karel Janko spolu s dalšími členy vedení.

Janko stejně jako Vyvadil říká, že se diskuse zatím vede skutečně "jen" o způsobu spolupráce, budoucí Paroubkův přestup však nevylučuje. Obdobně hodnotí průběh schůzek i další straníci, kteří se jich účastnilí.

"Pan Paroubek má jméno, politické zkušenosti, rozhodně by to nebylo na závadu. Myslím, že by to byla posila týmu," míní Janko. Sám hodlá svůj post obhajovat, i když ne za každou cenu a je ochoten v případě silného protikandidáta ustoupit.

"Sociální demokracii dopředu pomohl on," uznává Paroubkovy schopnosti i členka předsednictva ČSNS 2005 Marie Ducháčková na "pogrossovské období" socialistů, kdy Paroubek zvedl preference ČSSD z deseti na třicet procent.

Někteří členové ČSNS 2005 na druhé straně stále sledují hru kolem Paroubka s rozpaky. "Ona to taky může být způsob, jak nás zviditelnit," komentoval dění kolem expředsedy ČSSD zdroj z vedení ČSNS 2005, který si nepřál být jmenován.

Tejc a Zaorálek nevěří

Sociální demokraté věří, že Jiří Paroubek v ČSSD zůstane.

Jeroným Tejc Paroukbovu odchodu nevěří.
Jeroným Tejc Paroukbovu odchodu nevěří. | Foto: ČSSD

"Je to jen na jeho rozhodnutí, jestli by nabídku ČSNS 2005 a Vyvadila akceptoval. Já tomu ale příliš nevěřím," komentoval námluvy mezi ČSNS 2005 a svým bývalým šéfem místopředseda poslaneckého klubu Jeroným Tejc.

A už vůbec si prý nedovede představit, že by kandidoval proti sociální demokracii. "Pokud by neměl svolení příslušné organizace sociální demokracie, bylo by to proti stanovám, a to je důvodem ke zrušení členství," dodal.

Obavy, že Paroubek sociální demokraty opustí, nemá ani místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. "Je to přání Jiřího Vyvadila. A myslím si, že je to skutečně jen přání. Já bych si přál Jiřího Paroubka vidět po boku sociálních demokratů ve sněmovně," řekl.

"Nevěřím, že by se vydal na dobrodružnou stezku, kterou mu doporučuje Jiří Vyvadil," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy