Opozice už zbrojí na další kolo boje o zrušení poplatků

Eva Benešová
11. 2. 2009 17:02
ČSSD chtějí využít krajské koalice s ODS, komunisté ekonomickou krizi
Lídři opozice - Vojtěch Filip a Jiří Paroubek
Lídři opozice - Vojtěch Filip a Jiří Paroubek | Foto: Aktuálně.cz, Ludvík Hradilek

Praha - Koalice dnes prosadila ve sněmovně "pouhé" omezení zdravotnických poplatků, a to i přes odpor ČSSD a KSČM, které požadovaly plošné zrušení.

Obě opoziční strany už mají plány, jak navzdory nynějšímu neúspěchu svého záměru dosáhnout.

Sociální demokracie plánuje přenechat iniciativu krajům. "Příští týden oznámíme, který z krajů návrh podá. Ostatní ho podle možnosti podpoří," avizoval poslanec a jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Právě on, pardubický hejtman Radko Martínek a olomoucký hejtman Martin Tesařík dnes oznámili, že už se budou za konec poplatků brát jen ve svých krajích. Rozhodli se, že složí mandáty poslanců. Další hejtman David Rath naopak ve sněmovně zůstává.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek přitom naznačil, že jeho partaj spoléhá na podporu koaličních partnerů daného kraje. Jinak by se krajské koalice mohly rozpadnout. "Bude to prubířský kámen budoucnosti řady krajských koalic," prohlásil.

Ve hře je i mimořádná schůze

Návrh by měla do měsíce od jeho předložení posoudit vláda, ihned potom se jím bude zabývat Poslanecká sněmovna. "Není vyloučeno, že svoláme i mimořádnou schůzi," upozornil Paroubek.

Komunisté už mají vlastní návrh připravený. Dnes dopoledne vyzvali všechny poslance, aby se k němu připojili. Ani oni se neobávají, že by nadpoloviční většinu nesehnali. Pomoci jim má současná ekonomická situace.

"Krize už vtrhla do České republiky. Předpokládám, že poslanci budou pomalu měnit názor, protože je budou atakovat občané, kterým se sníží životní úroveň," řekl deníku Aktuálně.cz předseda komunistů Vojtěch Filip.

Spoléhá přitom nejvíce na voliče ODS a lidovců. "Jejich preference se určitě výrazně změní poté, co se sníží jejich sociální situace."

Zrušení poplatků chce KSČM projednat ještě na únorové schůzi sněmovny.

 

Právě se děje

Další zprávy