Poplatky zůstaly ve hře, ulevit se má dětem i seniorům

Eva Benešová
28. 1. 2009 18:55
Koalice se snaží zastavit plán ČSSD na zrušení poplatků
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Senátoři zvrátili sněmovní záměr úplně zrušit poplatky ve zdravotnictví. A do dolní komory posílají svůj vlastní návrh, jak by se mělo za recept na léky či lůžko v nemocnici platit.

Po poslancích chtějí, aby schválili "jen" zrušení poplatku za návštěvu u lékaře dětem do 18 let. Současně by se jim a lidem starším 65 let měl snížit ochranný limit z 5000 na 2500 Kč.

Třicet korun může zachránit život

Dále usilují o zrušení platby za položku na receptu u léků s vyšším doplatkem než 30 korun. Platilo by se pouze v případě, kdy by předepsané léky byly levnější než poplatek. Naopak zachovány by zůstaly šedesátikorunové platby za den v nemocnici a 90 korun za návštěvu pohotovosti.

"Pacienti i nadále dostanou to nejlepší, co mohou. Je třeba ještě dořešit problematiku dárců krve a orgánů, pro které je nutné vymyslet funkční a legislativně čistý systém. Odpustit jim poplatky by bylo pouze gesto, protože jde o zdravé lidi," říká předsedkyně senátního zdravotního výboru Alena Palečková (ODS).

Autorkou návrhu je senátorka a nová ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová (ODS), která se sešla s koaličními poslanci včetně nezařazených. Senátní výbor původně navrhoval zrušení jen děten do 15 let.

Nástupkyně Tomáše Julínka je přesvědčena, že nový návrh ve Sněmovně projde. "Osobně jsem proti návrhům, které osvobozují od poplatků. Lidé by si měli uvědomit, že jejich 30 korun může zachránit život jinému člověku," upozornila.

"Často říkají, že si platí zdravotní pojištění, tak proč platit ještě poplatky, ale jsou nemoci, jejichž léčba stojí milion denně, a celé pojištění tak propadne za jediný den."

Při úplném zrušení regulačních poplatků by podle ministryně celý zdravotnický systém přišel nejméně o 11 miliard korun.

I před zrušením poplatků pro děti a mladistvé až do do 18 let znovu varoval odvolaný ministr Julínek: teenageři podle něj rádi používají lékaře, aby se vyhnuli písemkám. Zrušení se nelíbí ani pediatrům.

Foto: Aktuálně.cz
Pediatři hrozí politikům:
Když zrušíte poplatky, zavedeme paušál

Kubera: Ať důchodci neplatí za televizi

Senátoři o budoucnosti poplatků hovořili bezmála pět hodin. Podle stranické příslušnosti neustále opakovali názory svých klubů.

V závěru diskuze vystoupil Jaroslav Kubera (ODS), který navrhl osvobodit důchodce od poplatků za televizi a rozhlas.

"Pokud je osvobodíme, budou mít ročně 2160 korun navíc, což je 72 návštěv u lékaře nebo položek na receptu. Pak problém, o kterém diskutujeme, snad zmizí," prohlásil. Jeho návrh ovšem nikdo nepřednesl, tudíž se o něm nehlasovalo.

K úplnému zrušení poplatků vyzval senátory středočeský hejtman David Rath. "Poplatky je nutné zrušit. Znamenají bariéru pro dostupnost zdravotní péče a nesplnily očekávání," přesvědčoval je.

Návrh v původním znění, tedy na úplné zrušení poplatků, však senátoři odmítli: 32 jich hlasovalo pro, 40 bylo proti a 5 se zdrželo.

Sociální demokraté se pokusili ještě návrh zmírnit variantou na úplné osvobození dětí do 18 let a všech starobních a invalidních důchodců. Za ty by regulační poplatky měly hradit zdravotní pojišťovny. Ani tato varianta neprošla. 

Poslední slovo však budou mít poslanci, kteří budou o návrhu hlasovat. Koalice musí najít 101 hlasů, aby novela vstoupila v platnost 1. dubna.

Opozice se ale pořád nevzdává. "Sociální demokracie se pokusí sehnat v Poslanecké sněmovně potřebných 101 hlasů, aby přehlasovala pozměňovací návrh senátu a dosáhla úplného zrušení poplatků," řekl deníku Aktuálně.cz předseda senátního klubu ČSSD Petr Vícha.

 

Právě se děje

Další zprávy