Děti do 18 let nebudou platit poplatky u lékaře

Eva Benešová
11. 2. 2009 13:29
Sněmovna dnes omezila poplatky ve zdravotnictví
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sněmovna schválila senátní návrh na omezení regulačních zdravotnických poplatků.

Poslancům vládních stran se podařilo přehlasovat sociální demokraty a komunisty, kteří chtěli platby za návštěvu lékaře či recept zrušit úplně.

Levice však hned dala najevo, že úplné plošné zrušení poplatků nevzdává.

Předseda komunistických poslanců Pavel Kováčik hned po hlasování mával od řečnického pultu na sněmovnu složkou, o níž tvrdil, že obsahuje další návrh pro poslance, jak poplatky zrušit.

Opozice to zkusí znovu

"Dal jsem členům ODS čas na to, aby si rozmysleli, jak budou hlasovat. Přesto porušili slib, který dali ČSSD v rámci krajských koalic, že udělají vše pro zrušení poplatků," hřímal Kováčik.

Poslance vyzval, aby se neprodleně podepsali pod jejich zákon na úplné zrušení poplatků. KSČM chce zákon zařadit ještě na tuto schůzi. Pokud se jim to podaří, měl by se tedy projednat do dvou týdnů.

Foto: Ludvík Hradilek

Vlastní návrh se chystá vypracovat i ČSSD, která je s výsledkem velmi nespokojena. "Toto rozhodnutí je prohra především všech těžce nemocných důchodců a všech rodin s dětmi. Koalice slibovala zrušení poplatků pro děti, ovšem neřekla, že se ruší jenom platby za ambulantní ošetření," pronesl po hlasování David Rath.

Filipiová: je to populismus

Opoziční snahy ihned zkritizovala ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová: "Je to pustý populismus. ČSSD s poplatky vyhrála volby, tak je točí dál. Hrají na nejspodnější notu lidí stylem necháme vám 30 korun a z kapsy jim přitom vytáhnou stovku."

Tvrdí, že díky zavedení poplatků a úsporám zdravotních pojišťoven se s těžkými nemocemi, například rakovinou či roztroušenou sklerózou léčí mnohonásobně více lidí.

"Vybírání poplatku v nemocnicích snižuje náklady na úklid, údržbu, praní prádla. Nechápu, proč by nezdravotní péče měla být hrazena ze zdravotního pojištění," obhajovala nový systém poplatků Filipiová.

Foto: Ludvík Hradilek

Děti budou osvobozeny

Pokud novelu zákona o poplatcích podepíše prezident, osvobozeny by měly být děti do 18 let od 30korunových plateb. Jim a seniorům nad 65 let má být současně snížen ochranný limit z 5000 na 2500 korun.

Zrušeny by byly i poplatky za položku na receptu. Výjimkou jsou léky s nižším doplatkem než 30 korun.

Naopak zachovány by zůstaly 60korunové poplatky za hospitalizaci v nemocnici či 90korunové poplatky za návštěvu pohotovosti.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte: Jaké máme mít zdravotnictví? Hledali jste odpověď
 

Právě se děje

Další zprávy