ODS zvažuje, že na kandidátky pustí i nestraníky

Kateřina Eliášová
20. 5. 2009 23:51
Dosud tam mohou jen členové, kteří jsou ve straně nejméně dva roky. ODS ale chce "alianci" proti levici
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Na kandidátních listinách ODS do předčasných podzimních voleb budou možná kromě členů i nestraníci.

Deníku Aktuálně.cz to řekl šéf podzimní kampaně a místopředseda strany Ivan Langer.

Výkonná rada přitom před nedávnem přijala usnesení, že v primárkách se mohou o místa na kandidátkách ucházet jen ti členové ODS, kteří jsou ve straně déle než dva roky.

"Vzhledem k tomu, že jsou předčasné volby, je v tomto případě připuštěna výjimka, o které rozhoduje grémium. A to ta, že může kandidovat i člověk, který nesplňuje podmínky dvouletého členství v ODS," vysvětlil Langer.

ODS jména tají

Zároveň připustil, že strana už má představu o jménech případných nestraníků, kteří by mohli hájit barvy občanské demokracie. Dosud je ale tají.

Vše prý zatím půjde podle plánu - kandidátky tedy budou obsazeny výhradně členy ODS.

"Teprve v okamžiku, kdy by se otevřela jiná možnost, jak posílit volební výsledek, tak by o tom všem musela rozhodovat výkonná rada a jednotliví zástupci regionů," dodal Langer.

Média už dříve spekulovala o tom, že by se na kandidátce ODS mohl objevit například Miroslav Kalousek, který už oznámil odchod z KDU-ČSL . Podmínka dvouletého členství v ODS by mu v tom ale bránila. Sám Kalousek je ochoten o svém dalším politickém působení mluvit až po sjezdu KDU-ČSL, který se koná příští víkend.

Společně proti levici

Existují i další řešení, o nichž ODS pro podzimní volby uvažuje.

Kongres ODS: Mirek Topolánek blahopřeje Ivanu Langerovi, který byl v prvním kole zvolen místopředsedou strany
Kongres ODS: Mirek Topolánek blahopřeje Ivanu Langerovi, který byl v prvním kole zvolen místopředsedou strany | Foto: Ondřej Besperát

"Může to začínat deklarací spolupráce a podpory ze strany jiných politických subjektů, které třeba kandidovat nebudou nebo mají malou šanci na úspěch, přes občanská sdružení, hnutí a takových institucí, jako je Konfederace politických vězňů, a končit předvolební koalicí," vyjmenoval Langer možnosti, o nichž ODS uvažuje.

Právě možná předvolební spoluprací na základě umístění nestraníků na kandidátky je jednou ze zvažovanou možností. "Teď mají všechny stejnou pravděpodobnost. Zdůrazňuji ale, že v žádném případě neplatí, že je definitivně rozhodnuto," dodal Langer.

Václav Havel, aktér historicky prvního vítězného dokumentu
Václav Havel, aktér historicky prvního vítězného dokumentu | Foto: Ludvík Hradilek
Volebním programem ODS bude Václav Havel
Odpůrci Havla v ODS skřípou zuby, konflikt ale nechtějí

Podle něj jsou zvažované alternativy možností, jak oslovit i jiné voliče než ty, kteří jsou zvyklí volit pouze ODS.

"Měli bychom se pokusit oproti sjednocenému bloku ČSSD a KSČM vytvořit ´platformu´, či hnutí, které bude nelevicové, které bude dávat přinejmenším záruku lepšího volebního výsledku," uvedl Langer důvod, proč ODS takto přemýšlí.

V online rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz pak zopakoval, že by ODS po volbách nejraději navázala na nedávnou vládní koalici. "Uspějí-li lidovci a zelení, jsem pro pokračování naší spolupráce."

 

Právě se děje

Další zprávy