Volebním programem ODS bude Václav Havel

Petr Holub
21. 4. 2009 9:00
S pomocí bývalého prezidenta se chce ODS vrátit do hry o příští ovládnutí sněmovny
Václav Havel má pomoci straně, kterou založil jeho velký politický rival Klaus
Václav Havel má pomoci straně, kterou založil jeho velký politický rival Klaus | Foto: Reuters

Praha - Občanští demokraté se chtějí s pomocí bývalého prezidenta vrátit do hry o příští vládu. Václav Havel má Mirkovi Topolánkovi pomoci získat rozhodující bitvu o politický střed.

Příkladem může být úspěšný postup hlavního rivala při loňské prezidentské volbě. ČSSD tehdy dokázala díky nominaci liberálního ekonoma Jana Švejnara nečekaně konkurovat kandidátovi ODS Václavu Klausovi.

Námluvy v médiích

Víkendové výroky Topolánka a Havla o vzájemných sympatiích nebyly náhodné. Naopak jsou součástí strategie, jak udržet českou pravici u vlády.

Topolánek ujistil v Hospodářských novinách veřejnost, že Havla počítá mezi své spojence: „ODS velmi prospělo otevření se vůči pravicově smýšlejícím lidem, kteří jakoby patřili pouze do jiné skupiny, když se ta společnost na bázi Havel - Klaus zbytečně rozdělila. Havel měl kolem sebe lidi, kteří patří k pravici." 

Foto: Ludvík Hradilek

Exprezident reagoval v Lidových novinách: „Neskrývám, že nová ODS mi je sympatičtější. Zdá se mi, že je méně arogantní a hlavně méně fundamentalistická, ať už jde o dogmatický kult trhu jako hlavního dějiště světa, nebo pseudovlastenectví projevující se odporem ke všemu, co narušuje všemoc státního centra."

ODS pak už v debatě pokračovala oficiálním stranickým stanoviskem: „Je vítána podpora každého, kdo si nepřeje, aby výsledkem podzimních předčasných voleb byla vláda socialistů a komunistů. Vážíme si jí s vědomím toho, že ne vždy spolu budeme mít stejný názor."

Pomsta za Obamu

Takovou vstřícnost mezi občanskými demokraty a Havlem české dějiny ještě nezaznamenaly. Od konce roku 1997 se dokonce navzájem počítali do nepřátelských táborů.

Situace se výrazně změnila až počátkem letošního roku. V lednu navštívil premiér Topolánek nemocného Havla v nemocnici, později Havel pomáhal domluvit návštěvu amerického prezidenta Baracka Obamy v Praze.

Když šéf ČSSD Jiří Paroubek svrhl Topolánkovu vládu ještě před Obamovým příletem, pokazil společnou práci Havla a Topolánka.

Havel proto reagoval velmi podrážděně: „Politici nemají dělat pitomosti, které poškozují stát. Doufám, že to voliči sociálním demokratům spočítají," řekl Havel Lidovým novinám.

Foto: Ludvík Hradilek

Exprezident se přitom dosud Paroubka zastával proti Klausovi i Topolánkovi. Například odsoudil tzv. Kubiceho zprávu, která sociálním demokratům podle jejich vlastního mínění zabránila vyhrát volby v roíce 2006.

ODS, strana svobody

ODS zatím konkrétní volební program do sněmovních voleb nechystá. Po pádu koaliční vlády se však nabízí jiná perspektivní strategie.

Není třeba plánovat a nabízet reformy, jako v roce 2006.  „Když slíbíte čísla, tak je stejně nikdy nemůžete splnit," míní jeden členů vedení.

Lídři ODS opakují, že tentokrát půjde o trvalé hodnoty. Při volbách, které proběhnou měsíc před dvacátým výročím pádu komunistického režimu, bude hlavní hodnotou svoboda. Reprezentovat ji bude blízkost listopadového hrdiny Havla.

Ovládnout politický střed pomůže i to, že se voliči odvracejí od lidovců a zelených. 

Protivníkem bude sociální demokracie, která podle názoru pravice nejen poškodila české předsednictví. Její vítězství přinejmenším umožní návrat k moci komunistům. Fakticky už ČSSD a KSČM společně vládnou v krajích.

Pro Havla i Topolánka je přitom vládní účast komunistů nepřípustná: KSČM od roku 1989 udržela nejen svůj název, ale také "bolševické myšlení". 

 

Právě se děje

Další zprávy